T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
 
 

Naročite se na e-novice

Svetovalna komunikacija in pomoč (SKP)


Že vse od leta 1990 v okviru Zveze Sonček deluje SVETOVALNA SLUŽBA in vsakoletna analiza njenega delovanja potrjuje poseben pomen te oblike pomoči družinam z osebo s posebnimi potrebami in odraslim z različnimi oblikami invalidnosti – torej ranljivim skupinam. Poleg teh skupin pa se vse bolj vključujejo tudi skupine strokovnih in laičnih delavcev različni področij (sociala, šolstvo, zdravstvo).

Ljudje smo in bomo doživljali stiske in težave in iz nekaterih se lahko izvlečemo sami, iz drugih pa ne. Enako velja za vprašanja, ki si jih zastavljamo v določeni situaciji. Po pomoč se zatekamo k družini, prijateljem, različnim strokovnim delavcem in terapevtom. In nekje tu vmes so tudi društva in druge nevladne organizacije.

Dobro informirani, optimistični in razumevajoči strokovni delavci ter z več znanja opremljeni starši in odrasle osebe z invalidnostjo imajo dolgoročno gledano mnogo več možnosti za trajnejši učinek na razvoj in osamosvajanje ranljive populacije kot vse institucije.

Pomanjkanje informacij
in prevzemanje odgovornosti za obvladovanje lastne problematike in zavedanje svojega vpliva na reševanje konfliktnih situacij je bilo ob začetku vzrok za oblikovanje programa SKP in ta vzrok ostaja še vedno aktualen.
   
SKP je oblika svetovanja in nudenja informacij ter pomoči tako preko telefona, e-pošte, forumov in seveda z osebnim svetovanjem. Obliko in vsebino programa Zveza Sonček prilagaja potrebam uporabnikov in je enako dostopno v vseh področjih Slovenije. V več kot 20-ih letih izvajanja smo dostopnost programa omogočili zelo različnim uporabnikom, predvsem v zadnjih letih, ko program sofinancira tudi MDDSZ.

Program SKP zajema predvsem naslednje sklope dejavnosti:
 • informiranje in usmerjanje uporabnikov programa svetovanja o delu pristojnih javnih služb na lokalni in nacionalni ravni,
 • usmerjanje v oblike samopomoči, povezovanja in društvene organiziranosti,
 • konkretna pomoč pri vsakodnevnih problemih,
 • pridobivanje novih znanj po principih vseživljenjskega učenja,
 • učenje socialnih veščin in različnih spretnosti ter dobre komunikacije,
 • pridobivanje novih socialnih izkušenj,
 • druženje različnih socialnih skupin in podora pri vključevanju v okolje,
 • ohranjanje psihofizičnih sposobnosti.

Ciljna skupina uporabnikov programa SVETOVALNA KOMUNIKACIJA IN POMOČ je zelo široka, sestava se spreminja in po do sedanjih izkušnjah vanjo lahko vključujemo:
 • mladostnike in odrasle osebe z cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi (28%),
 • starše, skrbnike, stare starše ter druge družinske člane otrok, mladostnikov in odraslih oseb s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi (36%),
 • delavce Zveze Sonček: redno zaposleni, zaposleni v programu javnih del (3%)
 • strokovne in laične sodelavce Zveze Sonček in regijskih društev (8%),
 • strokovne in druge delavce javnih služb različnih področij (v socialnih, zdravstvenih, vzgojno - izobraževalnih, upravnih institucijah) – 23%,
 • dijake in študente (1,5%),
 • drugi (0,5%).

Osebno svetovanje posameznikom, parom in skupinam se vse bolj izvaja kot nadgradnja svetovanja po telefonu. Tu nudimo podporo in usmerjanje za odgovorno ravnanje in pomoč pri obvladovanju svojih čustvenih stisk in reakcij. Cilj je upoštevanje uporabnika in njegovih potreb in dopolnjevanje še vedno neurejega področja primarne socialne preventive. SKP omogoča normalizacijo, opolnomočenje, preprečuje diskriminacijo in zagotavlja izbiro uporabnikom. Hkrati želimo razbremeniti družino in omogočiti večjo kvaliteto življenja posamezniku in tako omogočiti spreminjanje stališč, boljše prilagajanje posameznika ali skupine in večjo socialno vključenost.

Ključno vlogo pri učinkovitosti svetovanja igra prav zaupanje v tistega h kateremu ljudje prihajajo. Žal danes ni samoumevnega zaupanja, dovolj ni niti ustrezna formalna izobrazba. Nujno je neprestano usposabljanje in javna potrditev, pa tudi preverjanje.

Primeri dobre prakse so pokazali, da lahko svetujejo tudi t.i. laični svetovalci (npr. društveni delavci), ki pa jih je za to delo potrebno usposobiti in jim nuditi tudi vsestransko strokovno podporo. Tako je neformalno usposabljanje svetovalcev postalo del izvajanja prijavljenega programa.

Svetovanje po telefonu
in e-pošti izvajamo vsak dan od 8.00 do 16.00 ure, poleg tega pa se z mrežo mobilnih telefonov ta razpon ur vse bolj širi tudi na popoldanski čas in soboto. Svetovanje izvajamo  na sedežu Zveze Sonček, pa tudi v vseh enotah Centra Sonček – številke in e-naslovi so navedeni ob lokacijah centrov, stanovanjskih skupin in sedeža zveze.
   
Svetovanje preko forumov v okviru Foruma Sonček in foruma »cerebralna paraliza« na Med.Over.Net omogoča posredovanje aktualnih informacij, izmenjavo mnenj ter odgovarjanje skupaj z obiskovalci strani na postavljena vprašanja.
2017 2018 2019
februar marec april
p t s č p s n
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
 
 
13.03.2018 | Maja Bobnar
Vabilo na otvoritev razstave
Lepo vabljeni v četrtek, 22. 3. 2018 ob 17. uri v Center Sonček Šiška na otvoritev likovne razstave profesorice...
več >
 
20.03.2018, Ormož
Korak k Sončku - Paraolimpijski šolski dan
Korak k Sončku - Paraolimpijski šolski dan na Osnovni šoli Ormož
več >
 
23.03.2018, Ptuj
Obisk Čevljarstva Valek v centru Sonček Ptuj
Obisk Čevljarstva Valek v centru Sonček Ptuj, Zveza Sonček, Osojnikova 9, 2250 Ptuj
več >
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke