T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
 
 

Naročite se na e-novice

Podpora družini


Svetovanje in Šola za starše


Ko se družina sooči z informacijo, da otrokov razvoj ne poteka tako kot so pričakovali, se pojavijo številna vprašanja in nova pričakovanja. Starši nanje ne naj de jo vedno odgovorov, niti pri stroki, niti v sistemu. Še največkrat jih najdejo v sebi, ob pomoči drugih »posebnih staršev« ter nevladnih organizacij, kjer se združujejo.

Pred vsem pa dobijo veliko razumevanja in podpore, kajti svet, ki so ga starši do sedaj poznali, postane naenkrat drugačen. Drugačne postanejo vrednote, ni več občutka varnosti in vanje se naseli trpeča bolečina.

Vsaka zgodba mame ali očeta otroka z invalidnostjo je posebna zgodba, saj je vsak od njih edinstveno bitje. Kljub temu pa vsi podobno govorijo o težkem soočenju s situacijo, za katero še vedno ni dovolj informacij ter napotkov za ravnanje.

Zavedamo se, da starši potrebujejo informacije in hkrati podporo, da jih bodo tudi znali smiselno uporabiti predvsem v korist otroka in celotne družine. Pokazalo se je, do so družine s podobno izkušnjo druga drugi najboljši učitelj in skozi različne oblike izobraževanja ter druženja postanejo sposobne zliti skrb za lastnega otroka s skrbjo za vse druge otroke in družine.

Za to pa moramo starše najprej usposobiti, jim pomagati do občutka varnosti ter po nuditi različne oblike podpore celotni družini. V programu nudimo strokovno in terapevtsko podporo staršem oseb s posebnimi potrebami, pa tudi sorojencem in starim staršem. Oblike usposabljanja in svetovanja se razlikujejo glede na starost otroka s posebnimi potrebami. Osnova so različne oblike svetovanja, ki potekajo tako na sedežu Zveze Sonček kot v vseh Centrih Sonček. Informacije nudimo individualno in skupinsko preko telefona, e-pošte, forumov ter osebnih in skupinskih pogovorov. Pomembna naloga je tudi povezovanje staršev, kajti le-ti drug drugemu lahko nudijo najbolj uporabne podatke in podporo. Različne informacije omogočamo tudi s pomočjo zloženk, ki so na voljo tudi v promocijskih tablah Zveze Sonček. Izdajamo tudi različne priročnike in posojamo strokovno literaturo iz svoje knjižnice, veliko informacij pa zainteresirani lahko dobijo tudi na predstavitveni strani www.soncek.org ter družbenih omrežjih Zveze Sonček. Znanje in izkušnje številnih delavcev in sodelavcev Zveze Sonček, ki profesionalno delujejo na različnih področjih, dajejo uporabnikom dovolj vedenja o posebnih in splošnih potrebah otrok in odraslih oseb z različnimi oblikami invalidnosti.

Za ravnanje z otrokom s težavami v razvoju ni mogoče predpisati recepta, lahko pa se naučimo nekaj o njegovih potrebah in težavah. Namen svetovanja je usposabljanje za odgovorno starševstvo in inkluzivno vzgojo, pri starejših pa tudi priprava na odhod oseb s posebnimi potrebami v druge oblike varstva, zaposlovanja in bivanja.

Šole za starše Zveza Sonček izvaja samostojno ali skupaj z regijskimi društvi Sonček kot:
  • enodnevna predavanja in delavnice,
  • vikend Šole za starše,
  • tedenska predavanja in izkustvene delavnice;
  • vodene pogovore ter družinsko terapijo v zdravstveno-terapevtskih kolonijah.

Programe za podporo družini izvajamo tudi v okviru   Družinskega centra, novega projekta od leta 2015 ter tudi v sodelovanju z vrtci in šolami, ki vključujejo otroke s posebnimi potrebami.


Ena šola za vse – »Korak k Sončku«


Zveza Sonček že več kot dvajset let izvaja izobraževanje in usposabljanje za podporo inkluziji. Začeli smo z izvajanjem projekta »Korak k Sončku« s ciljem ustvariti primerno socialno klimo za vključevanje
otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami v redne oblike varstva in izobraževanja.

Namen projekta je še vedno osveščanje ter sprejemanje vsakršne drugačnosti, saj se kljub sprejemanju in spreminjanju zakonodaje, še vedno srečujemo s težavami in nerazumevanjem ciljev inkluzije.

Žal zadnja leta stroka ponovno vse bolj zagovarja škodljivo usmerjanje v posebne oblike varstva in izobraževanja zaradi domnevno boljše zdravstvene in pedagoške obravnave. Tak pristop ne omogoča pridobivanja socialnih izkušenj in ustvarjanja socialne mreže ter ne podpira normalizacije.

Projekt pa je kljub vsemu pripomogel k temu, da številne generacije otrok sprejemajo in razumevajo idejo, da imajo vsi otroci pravico, da se usposabljajo in izobražujejo v običajnem življenjskem okolju, skupaj z vrstniki pod isto streho in z različnimi standardi znanja. Vzgojitelji, učitelji in strokovni delavci ter spremljevalci leto za letom izvajajo domiselne oblike seznanjanja z drugačnostjo. Številni iščejo informacije ter sprejemajo naše izobraževalne programe, saj se zavedajo dejstva, da moramo v  inkluzijo verjeti vsi akterji in sopotniki, saj je samo zakonodaja premalo! Predavanja, delavnice, šole za starše vseh otrok ter supervizije potekajo vse leto v sodelovanju z vrtci in šolami, pa tudi z društvi.

Sedaj je projekt v lokalnih okoljih že tako prisoten, da se velikokrat sploh ne ve, kdo je idejni začetnik. Starši na zaključnih prireditvah poudarjajo doprinos projekta h kvaliteti vzgoje in izobraževanja vseh otrok in bolje razumejo drug drugega v prizadevanjih za dobrobit otroka ne glede na njegove zmožnosti. Zato ostajamo pri ideji o »Eni šoli za vse« kot možnosti socialnega vključevanja in vsaj postopnega uvajanja različnih standardov znanja. Za vse, ki kakorkoli s svojim delom in bivanjem posegamo na to področje ter se sprašujemo, kdo vse je odgovoren za reševanje problemov, kdo mora kaj narediti, naj velja: Če mi ne bomo – kdo še ostane?

Vodji programa:
Marija Božič
m 041 770 683, e marija.bozic@soncek.org
Mojca Vaupotič
m 040 749 794, e mojca.vaupotic@soncek.org
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke