T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
 
 

Naročite se na e-novice

Podpora družini


Svetovanje in Šola za starše


Zveza Sonček izvaja aktivnosti na področju podpore družine z vsebinami in dejavnostmi namenjene družinam vseh oblik v specifičnih življenjskih situacijah.

Aktivnosti za podporo družini izvajamo vokviru projekta Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, v sodelovanju z regijskimi društvi ter vrtci in šolami, ki vključujejo otroke s posebnimi potrebami.

Aktivnosti na temo razvijanja odzivnega in senzibilnega starševstva izvajamo v okviru izobraževalnih in praktičnih delavnic. Na ta način skrbimo za ustvarjanje novega in povezovanje obstoječega znanja in izkušenj s podporo različnih generacij v dobro posameznika in skupnosti. Omogočamo pridobivanje komunikacijskih spretnosti in socialnih veščin, trening asertivnosti, pridobivanje veščin obvladovanja stresa in zdravega načina življenja, pridobivanje veščin učinkovite organizacije časa, pridobivanje veščin za družinsko življenje in izboljšanje partnerskega odnosa, sprejemanje drugačnosti in spoprijemanje z novimi izzivi, ki jih prinaša drugačnost ter izmenjavo izkušenj staršev različnih družin in aktivnosti za dvig samopodobe in krepitve občutka koristnosti.


Ena šola za vse – »Korak k Sončku«


Zveza Sonček od leta 1993 izvaja izobraževanje in usposabljanje za podporo inkluziji v okviru projekta »Korak k Sončku«. Cilj projekta je ustvariti primerno socialno klimo za vključevanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami v redne oblike varstva in izobraževanja. Namen projekta je osveščanje ter sprejemanje vsakršne drugačnosti, saj se kljub sprejemanju in spreminjanju zakonodaje, še vedno srečujemo s težavami in nerazumevanjem ciljev inkluzije.

Projekt pripomore k temu, da številne generacije otrok sprejemajo in razumevajo idejo, da imajo vsi otroci pravico, da živijo, se usposabljajo in izobražujejo v običajnem življenjskem okolju, skupaj z vrst - niki pod isto streho in z različnimi standardi znanja. Vzgojitelji, učitelji in strokovni delavci ter spremljevalci leto za letom izvajajo domiselne oblike seznanjanja z drugačnostjo. Z vključevanjem vsebin knjig o drugačnosti v redno učno delo, s pogovorom o drugačnosti, s seznanitvijo različnih oblik drugačnosti, obiski institucij, navezovanjem stikov z otroki in odraslimi z invalidnostmi ter njihovimi družinami, spoznavajo svet, ki jim odpre nov pogled na življenje in jih uči sprejemanja ter strpnosti.

Izvedba projekta poteka preko celega šolskega leta. V projekt so vključeni otroci, učenci in dijaki, njihovi starši ter vzgojitelji, učitelji in drugi strokovni delavci.

Vodja programa:
mag. Mojca Vaupotič
m 040 749 794
e mojca.vaupotic@soncek.org
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke