T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
 
 

Naročite se na e-novice

Obnovitvena rehabilitacija, zdravstveno - terapevtske kolonije in počitnice


Obnovitvena rehabilitacija


Zveza Sonček
in regijska društva za cerebralno paralizo izvajajo program skupinske obnovitvene rehabilitacije na osnovi Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije sofinancira obnovitveno rehabilitacijo za 240 otrok s cerebralno paralizo (zdravstveno-terapevtske kolonije) ter za 145 odraslih oseb s cerebralno paralizo.

Program Obnovitvene rehabilitacije za odrasle osebe s cerebralno paralizo Zveza Sonček izvaja v Centru Sonček Elerji nad Ankaranom in v Zdravilišču Laško.

Cilj tega programa je ohranjevanje ali izboljšanje oziroma vzdrževanje telesnih sposobnosti, potrebnih za opravljanje življenjskih aktivnosti, pridobivanje socialnih in življenjskih veščin, utrjevanje zavesti o pomembnosti neodvisnega in samostojnega življenja ter vključevanje v socialno okolje.

Vodja programa:
Daša Goričan
m 041 358 055
e obnovitvena@soncek.orgZdravstveno - terapevtske kolonije


Društva za cerebralno paralizo, na predlog izbranih zdravnikov pediatrov, izberejo udeležence in izvedejo kolonije na osnovi verificiranega programa s pomočjo terapevtskih timov. Kolonije potekajo v različnih krajih Slovenije – v raznih zdraviliščih, v Centru Sonček Elerji nad Ankaranom ter v Centru Sonček Vrtiče.

Namen terapevtske kolonije je seznanjanje staršev z vzroki, oblikami in s posledicami cerebralne paralize pri njihovem otroku ter učenje za obvladovanje le-te in o možnih oblikah pomoči.

Kolonije omogočajo medsebojno druženje staršev, izmenjavo izkušenj in usmerjanje v oblike samopomoči, povezovanja in društvene organiziranosti. Organiziramo tudi skupinske oblike za otroke, ki jih ne spremljajo starši.

Osnovna vsebina programa zdravstveno-terapevtske kolonije je: 

 • timska diagnostična obravnava,
 • vsakodnevne individualne obravnave pri različnih terapevtih,
 • skupinske psihosocialne obravnave in družabne aktivnosti, ki jih vodijo usposobljeni terapevti,
 • otrokovo učenje samostojnosti in pridobivanje izkušenj izven družine v družbi sovrstnikov,
 • sprostitvene in rekreativne dejavnosti za otroke in za starše,
 • »Šola za starše« – usposabljanje staršev za »koterapevtsko« delo z otrokom doma,
 • učenje za življenje.

Vodja programa:
Ivan Rešeta
t 02 534 80 53 f 02 534 80 54
m 041 329 257
e murska.sobota@soncek.orgPočitnice za otroke, mladostnike in odrasle


Zveza Sonček vsako leto organizira aktivne spomladanske, poletne, zimske in jesenske počitnice, ki so namenjene vsem otrokom in mladostnikom (z in brez posebnih potreb) ter odraslim z različnimi invalidnostmi.

Počitnice potekajo v Centru Sonček Vrtiče v občini Zg. Kungota na Štajerskem, Centru Sonček Elerji, Baški grapi, in ob Kolpi.

Namen in cilji počitnic so:

 • možnost aktivnega preživljanja prostega časa,
 • širjenje socialne mreže in druženje,
 • pridobivanje novih izkušenj v različnih okoljih,
 • razbremenitev družine.

Program počitnic
je odvisen od lokacije, zajema pa predvsem spoznavanje življenja in dela na kmetiji, taborništvo, izlete v bližnjo okolico in oglede znamenitosti, orientacijske pohode, jahanje, plavanje, veslanje ter številne druge športne aktivnosti, umetniške delavnice, družabne večere ob tabornem ognju,...

Vodja počitnic za otroke, mladostnike in odrasle:
Zlatka Ornik
t 02 4800 680 f 02 4800 682
m 031 390 227
e maribor@soncek.org
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke