T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

Projekt »KORAK K SONČKU« – korak na poti k ENI ŠOLI ZA VSE


Ustvarjanje ustrezne socialne klime je kljub sprejetju in dopolnjevanju (žal ne na bolje) zakonodaje še vedno nujno za uspešno izvajanje vključevanja v okolje in izobraževanje. Številne generacije otrok so sprejemale in razumevale idejo, da imajo vsi otroci pravico, da se usposabljajo in izobražujejo v običajnem življenjskem okolju skupaj z generacijami svojih vrstnikov pod isto streho in z različnimi standardi znanja.

V času poteka projekta od leta 1993 so se v projekt vključili:
 1. Učenci in učitelji nižjih in višjih razredov osnovnih šol v Sloveniji. Do sedaj je sodelovalo: 308 šol oziroma 613 oddelkov in sicer 457 oddelkov od 1.–4. razreda in 156 oddelkov od 5.–8. razreda, kar pomeni več kot 25.000 učencev, učiteljev, svetovalnih delavcev in drugih sodelujočih.
 2. Otroci in vzgojitelji v vrtcih. Do sedaj je sodelovalo 123 oddelkov vrtcev in 2190 otrok ter vzgojiteljev in drugih sodelujočih.
 3. Dijaki in učitelji gimnazij in drugih srednjih šol (v okviru izbirnih vsebin, taborov in prostovoljnega dela). Do sedaj je sodelovalo: 23 oddelkov in 620 dijakov ter učiteljev in svetovalnih delavcev.
V vseh treh oblikah izvajanja projekta je sodelovalo tudi več kot 20.000 drugih aktivnih udeležencev kot so starši, otroci in odrasle osebe z invalidnostimi in njihovi družinski člani, društveni delavci, strokovni delavci in sodelavci Zveze Sonček in raznih institucij, prostovoljci, kulturni delavci in drugi.

Danes je projekt v lokalnih okoljih tako prisoten, da se velikokrat sploh ne ve, kdo je idejni začetnih in posebej nas veseli, da številni učitelji projekt ponavljajo iz leta v leto z novimi generacijami otrok. Med šolsko populacijo smo razdelili 18.000 slikanic »Veveriček posebne sorte« in od tedaj potuje veveriček Čopko po številnih vrtcih in šolah, pridružili so se mu drugi knjižni  junaki, ki so »drugačni« in skupaj ustvarjajo ugodnejšo socialno klimo. Hkrati osveščamo o škodljivosti odločitev, da otroke zaradi domnevno boljše zdravstvene in pedagoške obravnave pošiljajo v posebne zavode in šole ter jih nato po dvajsetih letih vračajo v okolje, kjer jih ne pozna dobro niti družina, kaj šele vrstniki in okolje. Tak pristop pa ne omogoča pridobivanje socialnih izkušenj in ustvarjanje socialne mreže in ne normalizacije ter enakih možnosti.

Vzgojitelji, učitelji in strokovni delavci leto za letom izvajajo domiselne oblike seznanjanja z drugačnostjo v okviru šolskih projektov. Tudi ravnatelji, pedagoški in svetovalni delavci ter spremljevalci otrok z različnimi invalidnostmi iščejo informacije, sprejemajo naše izobraževalne programe ter nas vabijo k sodelovanju pri izvajanju svojih programov.

Starši vseh otrok na zaključnih prireditvah izpostavljajo doprinos projekta kvaliteti vzgoje in izobraževanja vseh otrok. Hkrati pa starši otrok s posebnimi potrebami s projektom dobivajo podporo in zagovorništvo pri odločanju o vključitvi otroka v ustrezen program. Še vedno se soočajo s problemi in izkušnjo, da bomo v inkluzijo morali verjeti vsi akterji in sopotniki, samo zakonodaja je premalo!

Tudi v šolskem letu 2017/2018 vabimo dosedanje izvajalce in seveda vse nove zainteresirane učitelje, vzgojitelje, svetovalne delavce in druge, da se prijavijo za izvajanje projekta, ki ga Zveza Sonček podpira izvedbeno in delno tudi sofinancira, saj v okviru izvajanja izvajamo v vrtcih in šolah tudi številna predavanja in delavnice.


OPIS PROJEKTA


Projekt KORAK K SONČKU smo pričeli leta 1993 z izdajo slikanice "Veveriček posebne sorte" in ga predložili Zavodu za šolstvo RS. Zavod je program podprl in izdal pisno priporočilo vsem regionalnim enotam Zavoda in osnovnim šolam za sodelovanje v projektu.

Prvi projekt so izvedli na OŠ Orehek pri Kranju pod vodstvom učiteljice gospe Tatjane, ki še vedno koordinira projekt na tej šoli.

V času poteka projekta je bila sprejeta nova šolska zakonodaja in tudi številne šolske reforme, ki upoštevajo vključevanje otrok s posebnimi potrebami, kar je bil eden od pomembnejših ciljev tega projekta.

Vendar projekt nadaljujemo, kajti uzakonitev pravice do izobraževanja je žal premalo za dejansko izenačitev možnosti vseh otrok. Vključevanje zahteva tudi spreminjanje okolja, stališč ter upoštevanje različnih potreb – torej upoštevanje drugačnosti.

Zveza Sonček se že dolgo zavzema za idejo ENA ŠOLA ZA VSE in nekdanja izhodišča projekta KORAK K SONČKU se nadgrajujejo s to idejo, zato želimo, da izvajanje projekta v vrtcih in šolah ter lokalnih okoljih še naprej podpira oblikovanje vzgojno-izobraževalnega procesa brez ovir ter opozarja na principe vključevanja kot so pozitivni odnos do drugačnosti, odgovornost in profesionalnost vseh v tem procesu, upoštevanje pravic staršev ter dopolnilno usposabljanje vzgojiteljev in učiteljev.


IZHODIŠČA PROJEKTA:

 

 • Seznanitev z vsebino projekta KORAK K SONČKU ter gradivom nosilca projekta (priročniki, zloženke, video kasete). Določitev kontaktne osebe na šoli ali v vrtcu.
 • Predstavitev literature (slikanice, povesti), ki govori o drugačnosti in naj bi jo spoznali  vsi otroci ali mladostniki v projektu.
 • Vključitev vsebine knjige v redno učno delo: branje (domače branje, bralna značka), pripovedovanje vsebine, razgovor o vsebini, poročila, doživljanje zgodbe, ilustriranje zgodbe, posameznih delov, lepljenke; izdelava lutk, plakatov, panojev ter dramatizacija vsebine ali posameznih prizorov, lutkovne predstave, upesnitve, drugo.
 • Pogovor o različnosti in učenje otrok za sprejemanje drugačnosti kot normalnega družbenega pojava in del vsakdanje življenjske resničnosti (različnost nasploh, drugačnost v skupini, razredu).
 • Seznanitev s cerebralno paralizo ter drugimi invalidnostmi pri otrocih in odraslih in spoznavanje posebnih potreb in možnosti drugačnih oseb:
  • pogovori z različnimi strokovnimi delavci, ki imajo profesionalne izkušnje z drugačnimi (zdravnik, psiholog, fizioterapevt, specialni pedagog, logoped, socialni delavec in drugi), obiski in spoznavanje njihovega dela,
  • obiski institucij (predvsem v domačem kraju!), kjer poteka varstvo, izobraževanje, usposabljanje, delo in bivanje otrok in odraslih s posebnimi potrebami (redni vrtci, razvojni oddelki v vrtcih, redne šole, šole s prilagojenim programom, zavodi, varstveno delovni centri, bivalne skupnosti),
  • navezovanje stikov z otroki in odraslimi z invalidnostmi ter njihovimi družinami (obiski, dopisovanje, vabila, športna sodelovanja, skupne prireditve, izmenjava daril, spoznavanje in nakup izdelkov invalidskih delavnic,...).
  • Poročila in vtisi otrok, fotografije, video posnetki ter medijska predstavitev o poteku in rezultatih projekta (prispevki učencev časopisom, tiskovne konference, sodelovanje v TV otroških oddajah, strokovni članki in prispevki izvajalcev projekta) in izdelava lastnega glasila ali organiziranje zaključne prireditve.
 • Obliko in vsebino projekta izberejo izvajalci in pošljejo kratko pisno predstavitev Zvezi Sonček, ki sodeluje pri izvedbi programa ali pa le pri povezavi z drugimi organizacijami ter institucijami. Priporočljivo je povezovanje v lokalnem okolju, kjer naj bi potekala socialna vključenost oseb z različnimi posebnimi potrebami in njihovih družin. Tako se v izvajanje vključujejo tudi regijska društva Sonček in njihovi člani in druga društva ter organizacije.
 • Ob zaključku projekta na osnovi kratkega poročila izvajalcev pripravimo potrdila vsem mentorjem, ki jih le-ti lahko uveljavljajo kot dokazilo za napredovanje v skladu s Pravilnikom o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive  –  20. člen.PROJEKT JE NAMENJEN:

 1. otrokom in vzgojiteljem v vrtcih,
 2. učencem in učiteljem nižjih in višjih razredov osnovnih šol,
 3. dijakom in učiteljem gimnazij in drugih srednjih šol.


CILJI PROJEKTA:

 

 • sprejemanje in razumevanje vsakršne drugačnosti,
 • oblikovanje take družbene in socialne klime, ki bi otrokom, mladostnikom in odraslim z invalidnostjo kot manjšini, omogočila enake možnosti, kot jih imajo sovrstniki,
 • pomagati vsem otrokom uresničevati pravico do vključevanja v socialno okolje in polnega sodelovanja v njem,
 • seznanjanje strokovnih delavcev v vrtcih ali šolah z razvojnimi značilnostmi in posebnimi vzgojno-izobraževalnimi potrebami otrok z invalidnostmi,
 • predstavitev literature na temo drugačnosti,
 • medsebojno druženje in preprečevanje diskriminacije,
 • strokovna pomoč učiteljem pri delu z učenci in starši v obliki brezplačnih predavanj, delavnic, supervizijskih srečanj in drugih oblik izobraževanja.


ČAS POTEKA PROJEKTA:


Vsako šolsko leto od septembra do junija
kot spoznavni ali pa naravoslovni dan, projektni teden, daljše projektno učno delo, itd.


Korak k Sončku na OŠ Frana Albrehta Kamnik


Zaključek projekta Korak k Sončku na OŠ Cvetka Golarja Škofja Loka

2017 2018 2019
februar marec april
p t s č p s n
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
 
 
13.03.2018 | Maja Bobnar
Vabilo na otvoritev razstave
Lepo vabljeni v četrtek, 22. 3. 2018 ob 17. uri v Center Sonček Šiška na otvoritev likovne razstave profesorice...
več >
 
20.03.2018, Ormož
Korak k Sončku - Paraolimpijski šolski dan
Korak k Sončku - Paraolimpijski šolski dan na Osnovni šoli Ormož
več >
 
23.03.2018, Ptuj
Obisk Čevljarstva Valek v centru Sonček Ptuj
Obisk Čevljarstva Valek v centru Sonček Ptuj, Zveza Sonček, Osojnikova 9, 2250 Ptuj
več >
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke