T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Ob svetovnem dnevu cerebralne paralize so centri Sonček odprli svoja vrata


02.10.2014 | Tomislav Špilak

Letošnji svetovni dan cerebralne paralize, ki je bil v sredo, 01.10.2014 je Zveza Sonček obeležila z organizacijo Dneva odprtih vrat. V okviru tega dogodka, ki ga je organizirala pod geslom »ZaŽivimo skupaj«, je informirala zainteresirano javnost o delovanju Centrov Sonček in o delu in življenju oseb s posebnimi potrebami. Ob navedenem je javnost seznanila tudi s težavami pri socialnem vključevanju socialno izključenih ter ji predstavila svoje poglede na družbeno ureditev od katere pričakuje:
  1. Pregleden in pravičen sistem zdravstvenega varstva, iz katerega bo razvidno ali ima otrok pravico do zgodnje obravnave, kdo, kje in na kakšen način jo izvaja, sistem v katerem bodo starši aktivni subjekti.
  2. Prilagoditev osnovne šole slehernemu otroku in ne prilagajanje otrok šoli ter preusmerjanje otrok v šole s prilagojenim programom, skratka – uveljavitev »Ene šole za vse«.
  3. Enoten sistem zaposlovanja ter pokojninskega in invalidskega varstva za vse odrasle državljane, ki bo omogočal integrirano zaposlovanje in ne segregiranih oblik zaposlovanja.
  4. Razumno odpravo vseh arhitektonskih in komunikacijskih ovir.
  5. Nadomestitev pavšalnih bonitet, priznanih na podlagi statusov, z individualnim financiranjem storitev, ki izenačujejo možnosti manj zmožnih državljanov.

Dogajanje ob letošnjem dnevu odprtih vrat je spremljalo tudi predvajanje dokumentarnega filma z naslovom »Tista njena iskrica«. Film, ki prikazuje življenje deklice s cerebralno paralizo je bil predvajan v kulturnih domovih in mestnih kinematografih v Slovenj Gradcu, Velenju, Sežani, Domžalah, Mariboru, Črnomlju, Izoli in na Ptuju. Na nekaterih lokacijah so se po filmu zvrstili tudi pogovori o cerebralni paralizi, ki so ponekod trajali več kot uro.
< nazaj
2020 2021 2022
maj junij julij
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
 
E-trgovina
Najbolj brano

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke