T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Odprta vrata v Centru Sonček Slovenj Gradec


07.10.2014 | Danica Gašper

Tudi mi smo kot ostali Centri Zveze Sonček po celi Sloveniji, dne 1.10.2014, na svetovni dan cerebralne paralize, odprli svoja vrata za obiskovalce. Vse aktivnosti v okviru tega dneva smo pripravljali v sodelovanju s Koroškim društvom za CP in Stanovanjsko skupnostjo Dravograd.

Dopoldan smo v času kulturnega programa in glasbenih gostov, imeli presenetljivo dober obisk. Prišla sta dva razreda otrok z bližnje osnovne šole ( 3.r. )in učiteljice, en oddelek vrtca iz Pameč  (vas v bližini našega Centra ) ter vzgojiteljice, višji razred otrok z vzgojitelji in prostovoljci iz 3. OŠ v Slovenj Gradcu (šola za otroke s posebnimi potrebami ), člani društva, nekaj staršev in njihovih sodelavcev, nekaj strokovnih sodelavk s Centra za socialno delo, nekaj članov drugih društev (društvo upokojencev Mislinja, Slovenj Gradec ) …

Kulturni program  so nam popestrili glasbeni gostje: Uroš Ružajčič,  Drago Filač in Adi Smolar. Vsem obiskovalcem, pa smo razkazali prostore, demonstrirali delo in ponudili naše izdelke ter rabljene knjige. Koroško društvo za cerebralno paralizo je za popestritev programa pripravilo mini srečelov. Obiskovalci so si na panoju lahko pogledali razstavo fotografij, kjer smo prikazali izgradnjo prostorov VDC Ivančica in Stanovanjske skupnosti Dravograd. Poleg tega, pa smo skozi fotografije prikazali delo v delavnici in zunaj nje, naše aktivnosti, izlete, piknike ...

Popoldan smo šli pogledat dokumentarni film režiserja Rudija Urana o dvanajstletni deklici s cerebralno paralizo Barbari »Tista njena iskrica«, ki jo je ob istem času, ob 18.00 uri, zavrtelo devet kinematografov po celi Sloveniji.

V Slovenj Gradcu  smo bili z osebo odgovorno za projekcijo filma dogovorjeni , da  vodja enote VDC Slovenj Gradec, vodja  enote SS Dravograd in eden od naših uporabnikov z diagnozo cerebralne paralize ostanemo po predstavi, ker naj bi potekal pogovor na temo cerebralne paralize.

Vendar so se v zadnjem hipu odločili drugače. Njihova predstavnica je pred projekcijo povedala nekaj besed o filmu, jaz pa o svetovnem dnevu CP in o odprtih vratih, ki smo jih ta dan Centri Sonček imeli po celi Sloveniji ter o našem letošnjem geslu »Zaživimo skupaj« in kaj hočemo z njim povedati širši javnosti.

Ker so ljudje po filmu, prevzeti nad njegovo vsebino in Barbaro, ki je dvorano napolnila s svojo pozitivno energijo kar sedeli, kot bi čakali da nekdo še nekaj pove, sem se odločila in povedala par stavkov, ki so se mi v tistem trenutku zdeli primerni.

Sama in tudi vsi ostali, ki smo prišli pogledat film, smo bili navdušeni. Režiser je na nedoumljiv način v kamero ujel Barbarino ujetost v telesu in ji dovolil, da nas je očarala s svojo komunikacijo s svetom in z nami. Čeprav le-ta poteka le skozi poglede z očmi, smeh in s pomočjo komunikatorja.

Da boste začutili utrip tega dne pri nas vas vabim, da si pogledate še fotografije.
< nazaj
2020 2021 2022
maj junij julij
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
 
E-trgovina
Najbolj brano

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke