T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Poslanica ministrice dr. Anje Kopač Mrak ob mednarodnem dnevu invalidov


03.12.2017 | vir: mddsz.gov.si

3. december so Združeni narodi razglasili za mednarodni dan invalidov in letošnje leto Evropska unija obeležuje ta dan pod geslom: "Smo državljani EU"


Slovenija se je leta 2004 odločila vstopiti v družino Evropskih državljanov in danes je Slovenija polnopravna članice Evropske Unije, ki aktivno sodeluje tudi na področju ustvarjanja invalidske politike.


Evropska unija je tako kot Slovenija ratificirala Konvencijo o pravicah invalidov. Konvencija o pravicah invalidov, določa, da »države pogodbenice te konvencije priznavajo enako pravico vsem invalidom, da živijo v skupnosti in enako kot drugi odločajo ter sprejemajo učinkovite in ustrezne ukrepe, ki jim omogočajo polno uživanje te pravice ter polno vključenost v skupnost in sodelovanje v njej. Za uresničevanje teh pravic pa je potrebna priprava dobrih pravnih aktov, ki bodo invalidom zagotavljali in omogočali polno participiranje v družbi in njihovo osebno ostvarjane.

Evropska unija je zavezala države članice, da s svojimi ukrepi zagotovijo preprečevanje in odstranjevanje diskriminacije na podlagi invalidnosti oziroma zagotavljanje enakih možnosti za invalide. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v letošnjem letu sprejelo dodatne ukrepe k izenačevanje možnosti invalidov in to so sofinanciranje tehničnih pripomočkov za invalide s senzornimi okvarami, sofinanciranje prilagoditve vozila gibalno oviranim invalidom in novo v letu 2018 bo možnost pridobitve psa pomočnika za težko oziroma najtežje gibalno ovirane invalide.

V letošnjem letu je Državni zbor Republike Slovenije sprejel sistemski Zakon o osebni asistenci, ki določa pravico invalidov do osebne asistence in način uveljavljanja pravice do osebne asistence z namenom omogočati invalidom večjo osebno samostojnost in vključenost v družbo.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti gre po poti uresničevanja in implementacije Konvencije o pravicah invalidov zato se je na pobudo Evropske komisije kot najuspešnejše prijavilo na Evropski projekt »EU Disability Card« oziroma »Evropska kartica ugodnosti za invalide« in kot prvo projekt zaključilo. S tem smo ponovno dokazali, da smo lahko vzgled in da s svojimi dobrimi praksami lahko tudi mi veliko prispevamo k uresničevanju invalidske politike v Evropski uniji.  Sam projekt EU kartica ugodnosti za invalide je pomemben v Evropski uniji, saj povezuje države na področju invalidskega turizma in invalidom omogoča lažje in ugodnejše potovanje. Poleg ugodnosti se s kartico ozavešča in seznanja javnost o invalidih, njihovih zmožnostih, potrebah, željah, načinu življenja, predvsem pa o tem, da so invalidi ljudje, ki potujejo in se s tem osebnostno razvijajo, kot vsi drugi. Zato je pozitiven učinek EU kartice ugodnosti za invalide zagotovo tudi večje vključevanje invalidov v družbo, ne le v domačo, temveč v družbo EU.

Z zaključkom tega projekta pa ministrstvo že prehaja na nov projekt »Prehod mladih«, katerega  cilj je vzpostavitev celostnega modela podpornih storitev pri prehodu mladih s posebnimi potrebami na trg dela, ki ga bomo ob zaključka projekta vključili v sistem zaposlitvene rehabilitacije. Ciljna skupina pa so mladi s posebnimi potrebami, ki potrebujejo prilagojeno izvajanje programov vzgoje in izobraževanja z dodatno strokovno pomočjo ali prilagojene programe vzgoje in izobraževanja oziroma posebne programe vzgoje in izobraževanja.

Vse prej našteto dokazuje, da gre ministrstvo po pravi poti in da sledi ter bo še sledilo svojim obveznostim, danim ob ratifikaciji Konvencije o pravicah invalidov. S tem pa bo uresničevalo in že uresničuje tudi zahteve Evropske unije ter bo na ta način omogočilo invalidom polnopravno življenje v družbi.

 
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vsem invalidom izreka iskrene čestitke ob njihovem jubilejnem mednarodnem prazniku invalidov.


dr. Anja Kopač Mrak
ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti


< nazaj
2020 2021 2022
maj junij julij
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
 
E-trgovina
Najbolj brano

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke