T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Predstava »Razstava src« in tradicionalni »bazar« v Slovenj Gradcu


25.09.2014 | Daša Goričan

V času, ko praznuje Mestna občina Slovenj Gradec je potekal tudi 7. Festival drugačnosti. Dogodki so se pričeli 8.9. in se bodo končali 3.10.

V petek 19.9. je bil nekakšen višek dogajanja »bazar« v centru mesta, kjer smo se organizacije in društva predstavili na stojnicah in odru skupaj z Mirovniškim festivalom.

Društvo paraplegikov Koroške nas je kot organizator Festivala drugačnosti povabilo k sodelovanju.

Javni zavod Spotur, pa k sodelovanju na Mirovniškem festivalu.

Obema povabiloma smo se odzvali in v četrtek 18.9. organizirali gostovanje gledališke skupine Sonček iz Maribora  z gledališko predstavo »Razstava src«, v petek 19.9., pa smo sodelovali z udeležbo na dveh stojnicah ter s polurnim programom.

Z Mariborskim društvom za cerebralno paralizo oziroma njihovo predsednico smo se v juniju dogovorili, da lahko računamo na njih. Rok za napoved dogodkov v septembru je bil konec junija. Vmes so bili dopusti. Od konca avgusta, pa vse do 18.9., pa je sledilo še veliko priprav, da je potekalo vse po načrtu. Ves naš trud je odtehtal dan, ko se je predstava odigrala saj nam je vsem po vrsti ogrela srca in pustila za sabo prelepe občutke.

Gledališka predstava «Razstava src« je nastala v koprodukciji z Zavodom EPK Maribor in svojo premiero doživela 8.9.2012, kot del programa EPK Maribor 2012. Do sedaj je bila odigrana že 21 na različnih odrih po Sloveniji  kot naprej zakupljena predstava in za izven. Do sedaj jo je videlo približno 3800 gledalcev. Leta 2013 je bila izbrana za finalistko na regionalnem Linhartovem tekmovanju amaterskih gledaliških skupin. Lidija Šestak Zorič in Zlatka Ornik sta po tekmovanju prejeli priznanje za odlično vodenje celotnega igralskega ansambla gledališke skupine Sonček, ki z nekaj prekinitvami deluje že 14 let. Predstava je s strani stroke ocenjena kot odlično gradivo o sprejemanju drugačnosti in sožitju vseh.

Tudi tokrat je bila predstava skoraj v celoti zakupljena že nekaj dni prej. Nekaj sedežev, pa je ostalo še za izven. Ogledala si jo je celotna triada otrok in učiteljev iz 1. osnovne šole v Slovenj Gradcu. Prišli so tudi Medgeneracijsko društvo Lučka s Koroške in uporabniki VDC CUDV Črna iz Slovenj Gradca. Manjkali, pa niso člani Koroškega društva za CP in zaposleni ter uporabniki Centra Sonček Ivančica in Stanovanjske skupine iz Dravograda. Povabili smo tudi VIP goste od katerih se jih je precej odzvalo našemu povabilu.

Po predstavi je v dvorani vršalo od navdušenja in ploskanja. Deževale so čestitke.

Še cel teden po predstavi so prihajale pozitivne kritike gledalcev. Otroke je na predstavo pripravila šolska svetovalna delavka.  Po predstavi pa so se pogovarjali, o temah, ki jih načenja. Odziv vseh obiskovalcev predstave je bil odličen in kot del procesa spoznavanja in sožitja z osebami s posebnimi potrebami kot ljudmi, ki imajo enaka razmišljanja in občutke kot vsi običajni ljudje lep primer ozaveščanja v tej smeri, da smo na znotraj vsi enaki.

V petek 19.9. sta nas sredi mestnega jedra že čakali dve stojnici na katere smo naložili Sončkove izdelke in podarjene knjige. Bil je lep in sončen dan. Že ob 9.30 se je pričel na odru odvijati program. Do 11.30, ko smo bili na vrsti Sončki je minilo kot bi pihnil. Predstavili smo delovanje KDCP (predsednica Petra Papotnik), Stanovanjsko skupnost v Dravogradu (vodja Matjaž Jeseničnik) ter Center Sonček Ivančica (vodja Danica Gašper).

Naši uporabniki so predstavili dela svojih zdajšnjih ali bivših sodelavcev. Tina Popič je prebrala zapis kako poteka Damjanov dan. Od takrat, ko zjutraj vstane, pa vse do večera. Sandra Terek je prebrala pesem Klavdije Vodovnik, ki je žal že pokojna in Martine Osrajnik, ki je naša bivša sodelavka. Matej Turčinovič je prebral dve pesmi svojega najboljšega prijatelja Roka Rečnik Ravbarja, ki se zopet vrača k nam kot prostovoljec.

Oba dneva sta za nami pustila veliko vtisov in lepih spominov. Najbrž, pa nas ožja in širša okolica zdaj še boljše pozna.
< nazaj
2020 2021 2022
maj junij julij
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
 
E-trgovina
Najbolj brano

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke