T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Zakon o izenačevanju možnosti invalidov, Pravilnik - tolmačenje MDDSZ


10.11.2014 | Iztok Suhadolnik

Pozdravljeni
 
Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo je Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti oziroma ministrici dr. Anji Kopač Mrak dne 14.10.2014 zastavila vprašanje o upravičenosti do povračila stroškov prilagoditve vozila za vstop in varen prevoz gibalno ovirane osebe.

Dopis je objavljen na naši spletni stani na povezavi http://www.soncek.org/aktualno/aktualno/aktualno/v-pravilniku-o-tehnicnih-pripomockih-in-prilagoditvi-vozila-spregledali-mladoletne-osebe-s-posebnimi-potrebami-ki-se-nimajo-urejenega-status-po-zdvdtp/  Po sprejemu Pravilnika o tehničnih pripomočkih in prilagoditvi vozila na podlagi sprememb Zakona o izenačevanju možnosti invalidov je  ministrstvo najprej ustno tolmačilo Zakon o izenačevanju možnosti invalidov in pravilnik  na način, da staršem gibalno oviranih otrok ne pripada povračilo stroškov prilagoditve vozila v celoti, ampak le v višini 85 %.

Tako starši težje gibalno oviranih otrok kot tudi Zveza Sonček smo bili presenečeni s takim tolmačenjem zakona, saj bi po tem tolmačenju bili do celotnega povračila stroškov prilagoditve vozila upravičene le odrasle osebe medtem, ko bi morali starši težje gibalno oviranih otrok, prilagoditev financirati v višini 15 %.
 
Ministrstvo je poslalo odgovor (v priponki), ki sledi našemu razumevanju zakona in pomeni povračilo stroškov prilagoditve vozila za vstopanje in varen prevoz gibalno oviranih oseb v celoti tudi za gibalno ovirane otroke in ne zgolj za odrasle osebe, ki imajo status oseb po Zakonu o družbenem varstvu telesno in duševno prizadetih oseb.
 
Čeprav je bil na pobudo Zveze Sonček v tem primeru dosežen napredek in smo v bistvu “zmagali”, pa pravice do osebne mobilnosti po Konvenciji o pravicah invalidov naša države ne zagotavlja vsem, ki bi bili do tega upravičeni, na enakopraven način, na kar smo opozarjali že v fazi sprejemanja Zakona o izenačevanju možnosti in tudi pri sprejemanju sprememb zakona v letošnjem letu.

MDDSZ odgovor ZIMI - tolmačenje


< nazaj
2022 2023 2024
avgust september oktober
p t s č p s n
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke