T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Inkluzija ali iluzija?


10.03.2020 | mag. Mojca Vaupotič

Zveza Sonček so.p. si v okviru projekta Korak k Sončku in programa Ena šola za vse prizadeva, da bi vsem otrokom omogočili obiskovanje šole v njihovem šolskem okolišu. Zato smo v soboto, 7. marca 2020 v Centru Sonček Šiška organizirali še tretjo izvedbo izobraževanja z naslovom »Inkluzija v izobraževalnem procesu – problem ali izziv?« Izobraževanje je namenjeno spremljevalcem, vzgojiteljem, učiteljem ter drugemu strokovnemu kadru.

Izobraževanje smo prvič razpisali 11.1.2020, zaradi izjemnega zanimanja (prejeli smo 226 prijav) pa smo izvedli dodatna termina 1.2.in 7.3.2020. Izvajalci so bili g. Marko Juhant, specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti, g. Alen Kofol, prof.spec.pedagogike, član strokovnega sveta Zveze Sonček so.p. ter mag. Mojca Vaupotič, strokovna sodelavka Zveze Sonček so.p. in nosilka projekta Korak k Sončku.

Teme, ki smo se jih dotaknili, smo strnili v štiri sklope:
  • izvajanje inkluzije preko projekta Korak k Sončku, kje smo predstavili projekt, namenjen spoznavanju drugačnosti preko različnih aktivnosti;
  • delo spremljevalcev otrok s posebnimi potrebami, s katerim želimo podpreti spremljevalce pri njihovem delu;
  • različni otroci, različno vedenje, v katerem so udeleženci na konkretnih primerih spoznali kako pristopiti in reagirati v različnih situacijah pri različnih otrocih (MAS, hiperaktivnost, gibalna oviranost, čustveno – vedenjske težave idr.);
  • med odločbo in individualnim načrtom, v katerem so se udeleženci podrobno seznanili z razlikami med odločbo in individualnim načrtom posameznega otroka s posebnimi potrebami ter dobili mnogo konkretnih odgovorov na več kot pereča vprašanja iz prakse.

»Izkazalo se je, da strokovni kader v vrtcih in šolah potrebuje podporo in konkretna navodila vodstva, da bi lahko učinkovito izpeljali inkluzijo. Nujno je potrebna tudi ureditev statusa spremljevalcev otrok s posebnimi potrebami, ki je v tem trenutku še vedno nedorečen in nedefiniran,« je dejala mag. Mojca Vaupotič.

»Vsi smo drugačni, vsak od otrok je individum. Zato je izobraževanje, polno konkretnih nasvetov in primerov, ki jih bomo lahko uporabili v praksi, več kot dobrodošlo. Veselim se jeseni in novih tem! Hvala, ker ste in nam stojite ob strani,« pa je bilo mnenje ene izmed udeleženk.

Nadaljevanje izobraževanj na to temo bo na sporedu jeseni, točni datumi bodo določeni naknadno in tudi objavljeni na naši spletni strani. Več o projektu Korak k Sončku si lahko preberete na spodnji povezavi.

https://www.soncek.org/kaj-delamo/projekti/korak-k-soncku/


< nazaj
2019 2020 2021
avgust september oktober
p t s č p s n
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke