T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Vabilo


16.08.2017 | delovna skupina »Planinstvo za invalide/OPP«

Planinstvo za invalide/OPP – pilotno usposabljanje za inštruktorje planinske vzgoje, vodnike PZS, mentorje planinskih skupin in strokovno javnost.


Vabimo vse, ki želijo nadgraditi svoje znanje in izkušnje. Pilotno izobraževanje bo potekalo med 29. septembrom in 1. oktobrom 2017 v Planinskem domu na Uštah (PD Moravče).


Program usposabljanja:

  • 16 ur zanimivih interaktivnih predavanj,
  • strokovni predavatelji, ki imajo stik s prakso,
  • z roko v roki s prakso - pohod,
  • 3 dni gostoljubja v planinskem domu na Uštah,
  • potrdilo o prisotnosti.

Prijavo pošljite na priloženem obrazcu na naslov: Planinska zveza Slovenije, p.p. 214, Dvorakova 9, 1001 Ljubljana, najkasneje do 4. septembra 2017 ali do zapolnitve prostih mest (25). Soudeležba znaša 40 €.

Vse dodatne informacije dobite na elektronskem naslovu ds-drugacni@pzs.si.

Namen usposabljanja je opremiti vse z znanjem, da bodo na bazi inkluzije invalida/OPP kvalitetno vodili. Skozi usposabljanje bodo vodniki spoznali klasifikacije različnih oblik invalidnosti, invalida kot bio-psiho-socialno strukturo, prilagoditev programa in vodenja pohodov/tur. Program bo vodikom pomagal pri začetnih vodniških korakih z »in planinci« (za tiste, ki že delajo z invalidi/OPP pa nadgradnjo izkušenj in izmenjavo dobrih praks), jih opremil z znanjem o različnih oblikah invalidnosti in s tem povezanimi specifikami pristopa in poznavanje zmožnosti posameznika. Usposabljanje jemlje za osnovo inkluzijo planincev invalidov/OPP in planincev neinvalidov. Poudarja prednosti »in planincev«, da zmorejo tudi oni na svoj način in v svojem tempu na vrh gore in zaužiti uspeh.

Na usposabljanje se lahko prijavi inštruktor planinske vzgoje, vodnik PZS, mentor planinske vzgoje in zainteresirana strokovna javnost. Usposabljanje bo potekalo tri dni (dva dni teoretični del in tretji dan bo pohod/tura z invalidi/OPP).


Kompetence in znanja, ki jih vodniki ter mentorji razvijajo in pridobijo na usposabljanju:

socialne kompetence - medsebojno razumevanje, lastne sposobnosti, osebnostne kompetence, samozavest in osebna integriteta, avtentičnost - pristnost, interdisciplinarnost, razpoznavati različne invalidnosti in posebnosti v pristopu, metode dela, učenje učenja, samoiniciativnost, pristope k izbiri prilagoditev za posameznika z invalidnostjo - invalida, invalida ne videti kot njegovo invalidnost, ampak kot osebo, ki ima svoj cilj in voljo, da ga doseže, izmenjava dobrih praks, krepiti vztrajnost in trud, voditi skupino po načelih inkluzije (ne le fiktivne, navzven), ko je skupina enotna in povezana, medsebojne kompetence, kompetence vodenja nehomogene skupine, zakladnica lastnih izkušenj ...

Vodništvo, organizacija/delo z invalidi/OPP je prepleteno z obširnim znanjem in sposobnostmi na mnogo področjih - trenažnega procesa, fiziologije treninga, biomehanike, športne psihologije in drugih, ki jih kandidati pridobijo v sklopu nacionalnih usposabljanjih PZS. Udeleženci seminarja bodo imeli še dodatno in specifično znanje o inkluziji, o medsebojnih razlikah, ki jih lahko uporabijo kot prednost skupine, o pristopih in metodah dela. Znali bodo poiskati prednosti, tisto, kar »in planinci« zmorejo in smejo, tisto pozitivno, v čemer je posameznik lahko uspešen in na ta način doživi zadovoljstvo skozi napor, ki je osnova za občutek sreče, za občutek trajne sreče.

Izkušnja biti drugačen in biti z drugačnimi, biti enak med drugačnimi, z invalidi/OPP in neinvalidi bogati vse v skupini, saj z razumevanjem, sprejemanjem in spoznavanjem invalidov mnogo bolje razumemo sebe, se lažje sprejemamo in spoznamo. Družba, ki prepozna invalide/OPP kot kompetentne, je boljša, razumevajoča družba in družbeno odgovorna, predvsem pa dobi posameznik »naziv« ČLOVEK!!!< nazaj
2020 2021 2022
april maj junij
p t s č p s n
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
 
E-trgovina
Najbolj brano

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke