T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Sončki in sončice po skoraj desetih letih do hiše na Viču


Dnevnik, 22.03.2017 | avtor: Darja Valenčič, foto: Jaka Gasar

Po skoraj desetletju od zamisli o stanovanjski hiši, posebej prilagojeni gibalno oviranim varovancem Zveze Sonček, je mestni stanovanjski sklad končno predal nizkoenergijsko stavbo njenim bodočim uporabnikom.


Dvonadstropna Hiša Sonček na Viču že komaj čaka, da vanjo prinesejo življenje tisti, za katere je bila skrbno načrtovana. To so oskrbovanci Sončka – Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije, ki v vsakdanjem življenju potrebujejo invalidski voziček in vedno več pomoči zaposlenih varuhov. Enajst ljudi, obolelih za cerebralno paralizo, že več let živi na Novih Poljanah, vendar se je izkazalo, da štiri neprofitna stanovanja stanovanjskega sklada občine ne ustrezajo več dejanskim potrebam oseb z invalidnostmi.

Zveza je že dolgo tega predlagala prilagoditev stanovanj, vendar so na stanovanjskem skladu ocenili, da se je bolje lotiti gradnje nove stavbe. A od zamisli, za katero je občina izbrala več kot 1500 kvadratnih metrov veliko zemljišče v Vinčarjevi ulici na Viču, pa do njene uresničitve je minilo desetletje. Leta 2008 so sicer začeli izdelovati projektno dokumentacijo, toda pomanjkanje denarja je projekt ustavilo za nekaj let. V Zvezi Sonček so že izgubili upanje, potem pa so pred dvema letoma zadevo na skladu obudili, gradnja je stekla in v začetku letošnjega leta jo je izvajalec Dema plus uspešno končal.

Zasluge za to, da je stavba, v kateri so vsi prostori posebej prilagojeni gibalno oviranim osebam, zares zrasla na predvideni lokaciji sredi množice stanovanjskih hiš, ima zdaj že upokojena strokovna sodelavka sklada Tonka Grčič. Ta se spomni predvsem negativnega odziva nekaterih sosedov, ko so slišali, da bo hiša namenjena osebam s posebnimi potrebami.

»Vrtičkom so se odpovedali brez težav, saj so se zavedali, da nezakonito zasedajo tuje zemljišče, bali pa so se, da bodo njihove nepremičnine izgubile ugled, vrednost in podobno. Mislim, da se lahko danes vsi strinjamo, da so s tako lepo urejeno hišo pridobili vsi tu okoli,« je izpostavila Grčičeva.

V Zvezi Sonček upajo na čim prejšnjo vselitev, saj so se v desetletju tudi zdravstvene težave oskrbovancev povečale, njihova mobilnost je slabša, potrebujejo vedno več pomoči zaposlenih, je povedala Jelka Bratec, vodja programa institucionalnega varstva. V vsakem nadstropju bo ena skupina, skupno pa bo stavba dajala dom do 12 osebam, obolelim za cerebralno paralizo. Ključe stavbe, za katero je sklad odštel okoli 640.000 evrov, so včeraj uradno prevzeli, zdaj pa morajo sami poskrbeti za opremo. Kot neprofitna in nevladna organizacija so odvisni od pomoči donatorjev, ki bodo prepoznali, kako pomembno je osebam s cerebralno paralizo omogočiti bivanje v manjših stanovanjskih skupnostih.


< nazaj
2021 2022 2023
december januar februar
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke