T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Zdravja za vse in kmalu večji prostori


Večer, 24.12.2016 | avtorica: DARJA LUKMAN ŽUNEC, foto: Hojka BERLIČ in DARJA LUKMAN ŽUNEC

Kako se počutijo varovanci ptujskega varstveno-delovnega centra Sonček, ki ga v letu 2017 čakata širitev in lastna trgovinica


Varovanci ptujsko-ormoškega varstveno-delovnega centra, ki sodi pod okrilje slovenske Zveze društev Sonček, v katerih delujejo in se družijo oboleli za cerebralno paralizo in njihovi svojci, so letos najbolj veseli, da že lahko vidijo, kakšni bodo njihovi razširjeni prostori ob Osojnikovi cesti na Ptuju.


Trgovinica za mesto


Zveza je namreč poleti zanje kupila dodatne prostore, ki jim bodo omogočili več delovnih površin, saj so dosedanji prostori bili že pretesni za štirinajst varovancev,  tri redno zaposlene, javne delavce in prostovoljce. Na čakalni listi za vključitev v ptujski center je še najmanj pet njihovih članov.

Nadvse veliko jim pomeni tudi, da bodo v pritličnih prostorih novega dela imeli trgovinico za svoje izdelke - od voščilnic do spominkov in praktičnih stvari, ki jih z veliko potrpežljivosti in veselja ustvarijo v centru. Tako bodo lahko meščanom znova ponudili stalno trgovinico, po tem ko je že več kot leto dni nimajo in svoje izdelke
večinoma prodajajo na priložnostnih stojnicah v trgovskih centrih.


Prijetno presenečenje


Nada Polajžer, predsednica ptujsko-ormoškega društva Sonček, se večjih prostorov in trgovinice veseli skupaj z varovanci in zaposlenimi. Letošnji božič je tako zanje nekaj posebno lepega, ob tem pa so bili deležni še enega pozornega darila.

Polajžarjeva: "Leto se je neverjetno hitro obrnilo in nekateri naši odrasli člani so slovo do njega že praznovali na skupnem prazničnem obedu, najmlajši so to storili v družbi Božička v dvorani nove osnovne šole s prilagojenim programom dr. Ljudevita Pivka na Ptuju, kjer smo organizirali božičkovanje s pomočjo zaposlenih iz podjetja Syngenta. 

Veseli smo in hvaležni, da so njihovi zaposleni sami zbrali denar in Božičku pripravili darila, izbrana prav za vsakega otroka posebej. Osebno so jih pripeljali na Ptuj in skupaj smo ob Božičku v sredo preživeli lep večer."

Polajžerjeva ocenjuje Sončkovo leto za uspešno, saj so izpeljali vse zastavljene programe.


Nadgradili bi programe


"Naši pogledi se seveda usmerjajo že v naslednje leto. Iskreno upamo, da bomo tudi v letu 2017 lahko obdržali ali pa mogoče še nadgradili programe za družine otrok in odraslih s posebnimi potrebami. Ker za to potrebujemo tudi denar, bomo zelo veseli, če bo Božiček šepnil na uho vašim bralcem in vsem ljudem dobre volje, da nam lahko pomagajo na različne načine.

Tudi tako, da jih dobrodelnost ne bo čisto nič stala. V svojih rokah imajo namreč moč, da državi ukažejo, naj 0,5 odstotka njihove odmerjene dohodnine nakaže našemu društvu. Podatki kažejo, da je še približno 5 milijonov evrov tega denarja v Sloveniji nerazporejenega in čaka na odločitev davkoplačevalcev. Njih ta poteza čisto nič ne stane, saj odmera dohodnine ostane enaka, a nam bo to izjemno pomagalo pri organizaciji in izvedbi kakovostnih programov za otroke in odrasle s posebnimi potrebami," poudarja predsednica društva.

V njihove programe sodijo različne oblike terapij, zdravstveno-terapevtske kolonije za šolske otroke in celotne družine ter tabori obnovitvene rehabilitacije za odrasle s cerebraln paralizo. Z zbranim denarjem lahko sofinancirajo in organizirajo ustrezne fizioterapije, omogočijo terapevtsko jahanje in plavanje, druženja članov ter dobrodošla svetovanja in izobraževanja za starše.


So varovalna mreža


Vodja centra Vanja Bole pravi, da na neki način poskušajo z različnimi dejavnostmi zapolniti vrzel v delovanju države in držati "varovalno mrežo" družinam, ki se znajdejo v težkem položaju.

V centru vsak delavnik s kombijem pripeljejo varovance iz okolice Ptuja, se z njimi družijo in ustvarjajo, družno nakupujejo in pripravijo kosilo, kar bodo v prenovljeni kuhinji poslej lahko počeli še z večjim veseljem.

Skozi steno nekdanje jedilnice je že videti prehod v dodatne prostore in trgovinica v pritličju že dobiva svojo pravo podobo. Bole: "Z gradbenimi deli smo končali, urediti moramo še parket, potem pa bomo res že blizu otvoritve dodatnega prostora, ki nam bo omogočil več delovnega prostora in morda kdaj v prihodnosti tudi vključitev novih varovancev."

Med njegovimi željami za center je, da bi se varovanci in trije redno zaposleni ter javni delavci še naprej dobro razumeli. Prav bi jim prišla kaka dodatna delovna moč, ki bi denimo skrbela za prevoze varovancem zdoma in nazaj.Česa si želijo varovanci


Jaro: da ne bi bilo več epileptičnih napadov
Petra: novo kuhinjo in da bi prostovoljka Elvira ostala
Bojan: novo kuhinjo v centru
Peter: da bi tudi naslednje leto še ostal tukaj
Tadej: kako praktično stvar
Stanko: da se novi prostori čim prej odprejo
Beno: da bi čim prej imeli našo trgovino
Mojca in Jožek: da naša Mateja (javna delavka v centru) ostane z nami
Mateja: da bi dobila službo
Jerneja: želim si sreče
Monika in Patricija: zdravja za vse


< nazaj
2021 2022 2023
december januar februar
p t s č p s n
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
 
E-trgovina
Najbolj brano
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke