Ali je inkluzija res le iluzija?

Deli:

V petek, 10. maja je bil v Moderni galeriji v Ljubljani simpozij z zanimivim naslovom »Ali je inkluzija iluzija?«, ki ga je v okviru evropskega projekta JOIN IN & make a change organiziralo Društvo ustvarjalcev Taka Tuka. Namen simpozija je bil izmenjava mnenj in praktičnih izkušenj na področju vključujočega učenja, predstavitev primerov dobre prakse ter spoznavanje tehnik Drame v izobraževanju kot učinkovitega učnega orodja za spodbujanje vključujočega učenja. Na simpoziju  je bila v petek organizirana okrogla miza, na kateri so sodelovali strokovnjaki s področja inkluzivnega izobraževanja in gledališke pedagogike.

Barbara Kampjut, ravnateljica OŠ Franceta Bevka, je mnenja, da je naloga vsake šole, da se trudi za vključujočo šolo in da je pri tem treba otrokom ponuditi različne možnosti. Pot do inkluzije pa vodi  le preko učiteljev. Poudarja pomen Drame v izobraževanju in meni, da ima pozitivne učinke na otroke, eden izmed njih se kaže tudi v izboljšanju otrokove samopodobe.  Skozi gledališče se da reševati različne probleme, saj je prostor umetnosti in ni bolečine ter nasilja, lažje pa se vključujejo tudi tujci.

Robi Kroflič iz Filozofske fakultete meni, da gre za »moč umetnosti«, kjer je pomembno upodabljanje in ne opisovanje. Umetnost in drama združujeta ljudi.

Alen Kofol iz Evropske agencije za izobraževanje oseb s posebnimi potrebami in inkluzivno izobraževanje je na podlagi primerjav raziskave stanja v evropskih državah sklenil, da slednje težko neposredno primerjamo med seboj. Lahko pa iščemo skupne dejavnike za uspehe. Vsaka država si pojem inkluzija predstavlja po svoje, a skupno mnenje je, da inkluzivno okolje predstavlja okolje, kjer se otroci s posebnimi potrebami tedensko vsaj 80% vključujejo v učne procese s svojimi vrstniki.

Ena izmed ugotovitev strokovnjakov ob koncu okrogle mize je bila, da v Sloveniji manjka ključni strateški dokument o tem, kaj inkluzija sploh pomeni. Potreben je t.i. »delabeling« oz. treba se je izogibati etiketiranju. Napredek na tem področju pa se lahko doseže tudi z reorganizacijo, ne samo s spremembo zakonodaje.

Pustite komentar

Skip to content