Navigacija po podstraneh

Slinjenje

Slinjenje je nehotno iztekanje sline iz ust. Pri dojenčkih in malčkih je to običajen pojav, z odraščanjem pa praviloma izzveni. Dnevno slinjenje se neha v prvih letih življenja, med spanjem pa lahko traja dalj časa. Slinjenje po četrtem letu starosti je neobičajno, razen če je posledica določenih zdravstvenih problemov. 

Zakaj se otrok slini?

Slinjenje v zgodnjem otroštvu je lahko tudi posledica vnetja ustne sluznice ali reakcija na nekatera zdravila, ki povečujejo nastajanje sline. 

Pri cerebralni paralizi pa je slinjenje običajno povezano s: 

 • težavami s požiranjem,
 • težavami pri pomikanju sline proti požiralniku,
 • težavami obdržati usta zaprta,
 • nestabilnostjo čeljusti,
 • težavami s kontrolo jezika.

Raziskave kažejo, da je frekvenca požiranja sline pri osebah s cerebralno paralizo nižja kot sicer pri ljudeh brez cerebralne paralize. Slinjenje se ponavadi tudi poveča pri osebah, ki imajo pomanjkljivo kontrolo glave, imajo slab občutek v okolici ust, dihajo skozi usta, so razburjeni in imajo težave s koncentracijo.

Pri kom se slinjenje pogosteje pojavlja?

Ocenjujejo, da je slinjenje prisotno pri tretjini ljudi s cerebralno paralizo. Lahko se pojavi tudi pri ljudeh s pridobljeno možgansko poškodbo ali znižanimi intelektualnimi sposobnostmi, parkinsonovo boleznijo, ob epileptičnih napadih, pri paralizi obraznega živca, pri težavah z govorom, pri obstrukciji nosu ali ob kratkotrajni izgubi zavesti. V teh primerih slinjenje ni vezano samo na otroštvo.

Slinjenje, zdravje in higiena

Pogosto in močno slinjenje ima posledice na zdravje in higieno. Koža okrog ust, na bradi  in vratu postane pordela in boleča, zaradi izgube tekočine lahko pride do dehidracije, lahko se pojavljajo težave s prehranjevanjem, različne infekcije so pogostejše, prej lahko pride do zadušitve.

Kaj lahko storimo?

Obstaja nekaj tehnik kontrole slinjenja. Nekatere so uspešnejše, druge manj, v vsakem primeru pa se predpiše obravnava glede na vzrok slinjenja. Na primer, pri posamezniku z zelo nizkimi intelektualnimi sposobnostmi program kontrole slinjenja, ki zahteva visoko stopnjo sodelovanja in osebno angažiranost, ne bo učinkovit. Torej je treba najprej najti vzrok slinjenja, ponavadi to oceni specialist za grlo, nos in usta, šele potem se lahko določi obravnava. 

Zdravljenje/obravnava lahko zajema:

 • trening spodbujanja požiranja z nagrado ali kaznijo,
 • kirurški poseg, s katerim se žleze slinavke pomaknejo proti zadnjemu delu ust, da slina lažje odteka prosti požiralniku,
 • vaje za povečanje mišičnega tonusa, ki izboljšajo ustno motoriko in izboljšajo senzorično zavedanje,
 • zdravila, ki zmanjšujejo izločanje sline,
 • odstranitev žlez slinavk (le v izjemnih primerih),
 • v zadnjem času se za kontrolo slinjenja uporabljajo tudi injekcije botulin toxina.

Donacija

Vaša donacija gre v dober namen.

Skip to content