Navigacija po podstraneh

Starševstvo

Ta prispevek je namenjen tistim, ki imate cerebralno paralizo in razmišljate o tem, da bi zanosili in rodili otroka.

Ali cerebralna paraliza vpliva na plodnost?

Zaenkrat ni nobenega dokaza, ki bi kazal na to, da cerebralna paraliza vpliva na plodnost.Raziskave kažejo, da se cerebralna paraliza podeduje v izredno majhnem odstotku primerov. Riziko matere ali očeta s cerebralno paralizo, da bosta dobila tudi otroka s to okvaro, se pomembno ne razlikuje od rizika katerekoli druge osebe. V splošnem ni zdravstvenih razlogov, da ženska s cerebralno paralizo ne bi imela otroka, z nič večjim rizikom za spontani splav ali prezgodnji porod. Prav tako nosečnost ne vpliva na poslabšanje cerebralne paralize. Vsekakor pa se o vaših skrbeh posvetujete s svojim zdravnikom.

Načrtovanje nosečnosti

Če imate cerebralno paralizo je zelo pomembno, da ste zdravi, še preden načrtujete nosečnost. Priporočljivo je, da oba s partnerjem prenehata kaditi in uživati alkohol (saj lahko to vpliva na plodnost moškega in ženske). Rojstvo otroka  v vsakem primeru korenito spremeni življenje – v finančnem, praktičnem, fizičnem in socialnem smislu, zato je traba o vsem tem že v naprej razmišljati. Priporočljivo je, da se bodoča starša pogovarjata o tem, kako bosta skrbela za otroka, kako ga bosta vzgajala in si delila obveznosti. Dobro je spregovoriti o pričakovanjih, strahovih in dilemah obeh partnerjev. 

Nosečnost in zdravila

O zdravilih, ki jih jemljete v času nosečnosti, se je treba pogovoriti z zdravnikom, saj nekatera lahko vplivajo na otroka ali mater v času nosečnosti. Lahko se zgodi, da se bodo v nosečnosti povečali spazmi mišic – za blažitev obstajajo zdravila, ki jih lahko jemljete. Če se odločate za dojenje otroka, se o vplivu zdravil pogovorite z zdravnikom.

Cerebralna paraliza in nosečnost

Z zdravnikom se posvetujte kako lahko nosečnost vpliva na vašo invalidnost in druge težave (npr. epilepsijo). Nekatere težave, povezane s cerebralno paralizo, se lahko v nosečnosti poslabšajo. Vsaka ženska ima drugačno izkušnjo z nosečnostjo. Upamo, da bo vaša potekala brez težav, vendar bodite pripravljeni tudi na to, da se lahko pojavijo ali povečajo nekatere težave. Npr. neka ženska s cerebralno paralizo poroča, da se ji je v času nosečnosti povečalo število spazmov  in povečala zatečenost nog. Druga pravi, da so se ji spazmi zmanjšali, da je potrebovala manj fizioterapije kot sicer. 

Večina žensk je zgodaj v nosečnosti ter v zadnjih treh mesecih bolj utrujenih kot sicer, zato je treba dovolj počivati. Morda boste potrebovali pomoč pri vsakdanjih opravilih. 

Druga dva pogosta simptoma v nosečnosti sta jutranja slabost, ki se lahko pojavlja tudi preko dneva, in zaprtje. Nekatere nosečnice blažijo simptome s komplementarnimi terapijami. Pogosto je tudi vnetje sečil. 

Pomembne so dobre prehranjevalne navade, saj prekomerno  povečanje telesne teže lahko povzroči dodatne težave z mobilnostjo. Pomembna je primerna telesna vadba, še posebej, če uporabljate invalidski voziček. Vadba pospeši cirkulacijo, pomaga zmanjševati spazme/krče, pomaga pri zaprtju ter povečuje moč in prožnost telesa. Fizioterapevt vam lahko predlaga primerne vaje. Če ste uporabnica invalidskega vozička, je treba posebno skrb nameniti preprečevanju preležanin.

Čustvene spremembe

Tako kot spremembe na fizični ravni, so v nosečnosti pogoste tudi spremembe na čustvenem področju. Le te so povezane s hormonskimi spremembami v telesu. Dodatno frustracijo lahko povzroči omejitev aktivnosti in gibanja v nosečnosti. Včasih lahko pomaga že pogovor z drugimi nosečnicami, ki imajo podobne težave. 

»Mnogi čustveno niso pripravljeni na to kako reagirati ob novici o nosečnosti ženske z invalidnostjo. Nekateri so prepričani, da nosečnost ni bila načrtovana. To me res razjezi.«

Čustvena in praktična podpora partnerja, prijateljev, družine in drugih mater s cerebralno paralizo je v času nosečnosti neprecenljiva. Lahko se zgodi, da novice o vaši nosečnosti ne bodo sprejeli z navdušenjem. Novica bo naletela tako na pozitivne kot negativne odzive okolice. Bodite pripravljeni na oboje.

Predporodna oskrba in šola za starše

Redno obiskovanje ginekologa v času nosečnosti je nujno; zdravnik bo spremljal vaše stanje ter razvoj in počutje otroka. Zdravnik bo v času nosečnosti opravil nekaj vaginalnih in nekaj ultrazvočnih pregledov. Obstaja še nekaj dodatnih preiskav,  s katerimi strokovnjaki ugotavljajo možne okvare in nepravilnosti pri plodu, vendar se o morebitnem opravljanju testov lahko sami odločite. V nobenem primeru pa ne obstaja test, s katerim bi lahko odkrili cerebralno paralizo pri otroku že v nosečnosti. 

Vaša oviranost lahko vpliva na udobnost med preiskavami. Z ginekologom se posvetujte o primernih in udobnih položajih, metodah in prijemih  ter načinu transferja na preiskovalno mizo. Lahko se vam zgodi, da se ginekolog ali babica še nikoli nista srečala s pacientko s cerebralno paralizo. 

Pomembno je obiskovanje šole za starše, saj vam pomaga pripraviti se na porod, nauči vas tehnik  sproščanja in dihanja ter vas pripravi na nego in skrb za otroka. Priporočljivo je, da v šoli za starše sodelujeta oba s partnerjem.

Priprava na porod

Že pred porodom razmišljajte o tem, kako bi lahko vaša invalidnost vplivala na vašo zmožnost skrbeti za otroka. Razmislite o tem kakšno pomoč boste potrebovali, pozanimajte se, kaj vse imate na voljo in vse to še pravočasno uredite. Če imate partnerja, se pogovarjajta o nalogah in odgovornostih, ki jih bosta imela, ko se otrok rodi in kako si bosta delo delila. Bodite realistični in fleksibilni.

Porod

Skoraj vsaka ženska želi imeti v času poroda koga ob sebi. Večini žensk se zdi prisotnost partnerja pozitivna in spodbudna, če pa vam bolj ustreza drugače, je lahko z vami tudi bližnji sorodnik, prijateljica ali nihče. Če je le mogoče, v priprave na porod vključite svojega partnerja in se z njim dogovorite, kaj bo počel (če sploh kaj) med porodom.

Če lahko izbirate med večimi porodnišnicami, izberite tisto, v kateri je zaposlen porodničar z izkušnjami z osebami s cerebralno paralizo. Če nimate izbire, poskrbite, da se vaš porodničar posvetuje z vašim splošnim zdravnikom oziroma fizioterapevtom.

Pri odločanju o načinu poroda (vaginalni porod ali carski rez) je treba upoštevati vaše zdravstveno stanje. Morebitni razlogi za carski rez vključujejo spazme (ki bi lahko motili porod), medenične nepravilnosti matere in medenično vstavo otroka. Carski rez se lahko opravi tudi, če se v času poroda pojavijo znaki, da je otrok v težavah.

Če ste se dogovorili o vaginalnem porodu, lahko  že vnaprej preizkusite več porodnih položajev. Če bi imeli težave z uporabo porodne postelje ali če noge težko držite široko narazen, obstaja možnost položajev, v katerih ležite na boku ali hrbtu.

Cerebralna paraliza ne bo vplivala na popadke ali na širjenje materničnega vratu, lahko pa se zgodi, da se bodo zaradi popadkov  okrepili tudi spazmi. Epiduralna anestezija za ženske z močnimi in neobvladljivimi spazmi ni priporočljiva, saj se zaradi le-teh lahko poveča tveganje duralne punkcije in posledičnega glavobola ter iztaknjenja epiduralnega katetra med porodom. Spazme lahko ublažijo pogosto menjavanje  položajev, masiranje in opornice. O postopkih lajšanja bolečin se posvetujte še pred porodom, a jih bodite pripravljeni spremeniti, če se izkaže, da so bolečine drugačne od pričakovanih.

Prezgodnji porod

Prezgodnji porod je porod, do katerega pride, preden je dopolnjenih 37 tednov nosečnosti. Vsako leto se prezgodaj rodi približno 7 % otrok. Raziskave kažejo, da je tveganje za prezgodnji porod nekoliko večje pri ženskah, mlajših od 20 ali starejših od 35 let, v primerih večplodne nosečnosti, če je mati kadilka, če uživa droge ali če je njena telesna teža prenizka. Po drugi strani pa prezgodaj rodijo tudi številne ženske brez znanih dejavnikov tveganja.

Če se bo vaš otrok rodil prezgodaj, se lahko zgodi, da ga bodo po rojstvu zaradi potrebne posebne zdravstvene nege premestili na enoto za intenzivno nego novorojenčkov ali enoto za intenzivno terapijo novorojenčkov.

Skrb za novorojenčka

Splošno znano je, da je za novorojenčka najboljše dojenje, ki je enostavnejše kot hranjenje po steklenički in sterilizacija stekleničk. Toda odločitev glede tega je povsem v vaših rokah. Če novorojenčka težko držite v naročju, boste morali za hranjenje poiskati udobnejši položaj. Pomembna sta tudi previjanje in oblačenje novorojenčka. Najboljša izbira so plenice za enkratno uporabo. Čas in trud si lahko prihranite tudi z oblačili, za katera ni težko skrbeti in ki se zapnejo z »ježkom«.

Skrbeti za novorojenčka je zahtevna naloga za vse mlade starše. Večino mladih mamic je strah, da ne bodo zmogle in bodo potrebovale pomoč. Zato ne oklevajte in pravočasno prosite za pomoč. Glede nege otroka in skrbi zase vam bo svetovala patronažna sestra. Socialna služba vam bo pomagala pri organizaciji praktične pomoči in pridobivanju finančnih sredstev do katerih ste upravičeni.


Viri in dodatne informacije

Skip to content