T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
Nahajate se tukaj:  
 
 

Naročite se na e-novice

 

Valentinovo


14.02.2018 | Sonček Zgornje Gorenjske - društvo za cerebralno paralizo
 

Praznik svetega Valentina oziroma Valentinovo je tradicionalni dan izkazovanja ljubezni in se praznuje 14. februarja. Praznik svetega Valentina se je sprva praznoval kot rimskokatoliški dan posta v čast svetemu Valentinu. Valentinovo ima na Slovenskem dva pomena. Po starem izročilu se je ohranil pregovor » Sv. Valentin ima ključe od korenin «. Ta pregovor je naznanjal prva vrtnarska in kmečka opravila. To je bil tudi dan, ko so vinogradniki pričeli z delom v vinogradih ( Valentin " ureže prvo trto " ).

Na ta dan praznujemo tudi praznik štrukljev. Podobno kot Gregorjevo so na nekaterih področjih Slovenije, tudi Valentinovo, označevali za prvi pomladanski dan in dan ko se ptički ženijo. Valentinovo je danes svetovno poznan praznik zaljubljencev. V Sloveniji se je Valentinovo kot praznovanje dneva zaljubljencev pričelo praznovati šele v 90 - ih letih prejšnjega stoletja. Sv. Valentin je živel v 3. stoletju. Pretrpel je mučeniško smrt, usmrtili so ga okoli leta 269, v obdobju rimskega cesarja Klavdija II. Sv. Valentin goduje 14. Februarja.

Sprva so ta dan praznovali kot dan posta, v spomin Sv. Valentinu. V 14. stoletju se je ta dan pričel uveljavljati kot praznovanje dneva zaljubljencev in to sprva na področju Anglije in Francije.  Sv. Valentin je postal zaščitnik zaljubljencev. Ta dan je bil označen za dan ko se ženijo ptički. Zaljubljenci so si na ta dan izmenjavali pisemca in ljubezenska sporočila. Te voščilnice in razglednice so bile skrbno narejene, obrobljene s čipko ali okrasnim vzorcem. Fantje so se na ta dan imenovali za Valentine, veljalo pa je tudi naslednje; prvi fant, ki ga na ta dan zagleda dekle, bo postal njen mož.

Po besedah etnologinje Bojane Rogelj Škafar so pred uveljavitvijo praznovanja Valentinovega v Sloveniji, praznovali predvsem prihod pomladi. Na Štajerskem so tako ta čas izdelovali testene ptičke, ki so jih nato otroci iskali okoli hiš, ter jih pojedli. Zaljubljenci so priložnosti za obdarovanja takrat našli tudi na praznik svetih treh kraljev ter na Veliko noč. Tradicionalna ljubezenska darila so bila testeni kruhki, z imenom ljubljene osebe, ter velikonočne pisanice z ljubezenskimi izreki. Kasneje v 19. stoletju so se pojavile še svilene rutice ter okrašene skrinjice. Konec prejšnjega stoletja je Valentinovo torej preplavilo tudi Slovenijo. Priložnost za praznovanje so izkoristili predvsem trgovci in obrtniki, ki so pričeli ponujati izdelke v obliki srca, izdelke okrašene s srci, skratka ponudba Valentinovih src je široka. Čokolada, vrtnice, perilo, ipd. Nekateri se še spogledujejo s tradicijo in radi darilo izdelajo sami, drugim odgovarja darilo iz trgovine. Kakorkoli ta dan je dan prijateljstva in ljubezni ter težko pričakovanega dela na vrtovih in vinogradih.

Legendi o svetem Valentinu … S svetnikom vseh zaljubljencev je povezanih veliko legend. Legenda o siloviti ljubezni pripoveduje o Sabinu, mladem poveljniku rimske centurije, ki se je na poti skozi Terni zaljubil v Serapijo. Par se je želel poročiti, vendar so temu nasprotovali njeni starši, saj Sabino ni bil kristjan. Serapia je Sabina prepričala, da postane katehet škofa Valentina, ki se je za mladi par zavzel. Na žalost pa je Serapia malo pred poroko zbolela za jetiko. Sabinov obup je bil neizmeren. Valentina so poklicali k dekletovi smrtni postelji, kjer ga je Sabino prosil naj ne dopusti, da bi ju s Serapijo ločili. Valentin je mladeniča krstil in mladi par združil v zakon. Ko je Valentin dvignil roko, da bi ju blagoslovil je mladi par zajel blažen spanec. Legenda o vrtnici sprave pripoveduje kako je nekega dne škof Valentin na drugi strani žive meje v svojem vrtu zaslišal prepir med mladima ljubimcema. Pobral je vrtnico in odšel do mladega para, ju pomiril in jima ponudil vrtnico v spravo. To je nemudoma naredilo konec prepiru med mladima ljubimcema in na predlog svetnika sta v roke vzela steblo vrtnice in skupaj prosila boga, da bi bila njuna ljubezen večna. Prav nič presenetljivo ni, da sta se zaljubljenca v kratkem vrnila k Valentinu in ga prosila, da ju poroči.

Sveti Valentin se pojavlja v kar nekaj podobah, najbolj znan pa kot glasnik ljubezni in dvorjenja. Bil je kristjan, ki je dal novo obliko starorimskim obredom, ki so častili plodnost in so bili posvečeni bogu poljščin in čred. Rituali so potekali 15. februarja, dan kasneje kot danes praznujemo Valentinovo. Že na predvečer ritualov pa so mladi moški žrebali pisma devic iz žare in si tako zagotovili njihovo družbo za praznovanje. Kaj pa je bil glavni dogodek praznovanja? Ceremonija, v kateri so se mladih žensk dotikali s posebnim perilom iz kozjih kož. Kristijanom takšno obnašanje seveda ni bilo po godu, a ker grožnje s peklom niso zalegle, jim ni ostalo drugega, kot da so praznovanje nekoliko spremenili ter ga umestili v krščanski koledar kot praznovanje Valentinovega. Navada se je v mnogih deželah ohranila, čeprav jo je katoliška cerkev poskušala omiliti tako, da so namesto imen deklet prisotni izvlekli lističe z imeni svetnikov, ki so jih potem varovali med letom. Zgodbe o svetem Valentinu so se kasneje združile z zgodbami o Kupidu, ki je najpogosteje upodobljen kot navihan krilat fantič z lokom in puščico. Puščice je streljal v srca ljudi, za katere je želel, da bi se zaljubili, in tako sta tako srce kot Kupid postala standardna simbola za ljubezen. Za široko priljubljenost Valentinovega se lahko najbolj zahvalimo Američanom, ki najbolje združujejo čustva s poslom. V ZDA je s karticami za Valentinovo prva zaslovela Esther Howland. Danes kup podjetij živi le od tiskanja tovrstnih čestitk. A še vedno so najbolj cenjene tiste, ki jih pošiljalci izdelajo sami. Verzi sicer niso obvezni, a so zelo zaželjeni. Tudi naslovnik sploh ni nujen.
                                                                                                                                                

SIMBOLI VALENTINOVEGA

Cvetje - Valentin je cvetje s svojega vrta radodarno delil predvsem otrokom. Ti so mu ga kasneje prinašali v zapor.
Golobi - Kot leteči pismonoše so se izkazali za idealne prenašalce skrivnih ljubezenskih sporočil. Veljali so za napovedovalce prihodnosti. Bel golob je prinašal srečo in še danes velja za simbol miru. Enako velja za sanje o belem golobu.
Srce - Rimljani so verjeli, da je v srcu sedež duše. Prav tako velja za simbol ljubezni. Če ga je s svojo puščico prestrelil Kupid si se moral zaljubiti.
Slaščice - Angleški otroci so za petje pesmi na Valentinovo običajno dobili slaščice. Čeprav danes ne prepevajo več je sladkosnednost ostala.                                                                      

V sredo 14. februarja 2018 smo se ob 16. uri zbrali v Gostilnici in pizzeriji Chilli na Jesenicah, kjer smo za naše člane pripravili družabno srečanje ob Valentinovem prazniku. V uvodnem delu je vse prisotne pozdravil predsednik društva Sonček Zgornje Gorenjske Jernej Kocjančič in jim zaželel prijetno praznovanje. V prijetnem klepetu in sproščenem vzdušju so nam prijazni gostinski uslužbenci postregli z zelo okusnim kosilom, ki nam bo ostal še dolgo v lepem spominu. Popoldne nam je hitro minilo. Vsak udeleženec je prejel tudi Valentinovo darilo.


Pripravila:
Vanda Hrovatin

Predsednik
Jernej Kocjančič


< nazaj
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke