Po dveh letih zatišja veselja polno srečanje članov društev Zveze Sonček

Deli:

V soorganizaciji Zveze Sonček in Mariborskega društva za cerebralno paralizo SONČEK, ki letos praznuje štiri desetletja delovanja, je 21. maja 2022 potekalo že tradicionalno srečanje članov regijskih društev za cerebralno paralizo. Tete in strici iz ozadja (letos so nam na pomoč priskočili tudi prostovoljci iz Anglije) so poskrbeli, da je več kot 600 udeležencev preživelo prekrasen dan v Centru Sonček Vrtiče v Zgornji Kungoti.

»Vaše dolgoletno odlično delovanje nam je približalo vaša prizadevanja in vaše delo. Prepričana sem, da pravzaprav ni osebe, ki se ne bi vsaj enkrat srečala z vami, pa četudi je bil to le nakup kakšnega Sončkovega izdelka. Izjemno pomembno je, da vas podpira lokalna skupnost. Tudi v Mestni občini Maribor si prizadevamo, da je temu tako, ter vas podpiramo prek občinskih razpisov,« je v nagovoru udeležencem dejala podžupanja Mestne občine Maribor Alenka Iskra.

Letošnje srečanje je bilo še prav posebno, saj Mariborsko društvo za cerebralno paralizo SONČEK praznuje štiri desetletja delovanja. »Starši so davnega leta 1982 naredili velik in pogumen korak naprej z ustanovitvijo društva za cerebralno paralizo v Mariboru. Odločili so se upreti diskriminatornem, izoliranem in odmaknjenemu položaju svojih otrok in odraslih s cerebralno paralizo, ki so bili večinoma popolnoma odvisni od svojih družine. Druga alternativa, ki so jo tedaj imeli starši, je bila institucija, torej njihovi otroci bi morali daleč od doma, varnega in ljubečega družinskega okolja, stran od sorojencev … Pred štirimi desetletji so bili postavljeni temelji, ki jim dandanes še vedno sledimo. Naše trenutno delovanje pa zaznamujeta dve ključni besedi – deinstitucionalizacija in skupnostne storitve. Želimo in prizadevamo si, da osebe z različnimi oviranostmi ne bi bile primorane bivati v zavodih, ko njihovi starši ne bodo več zmogli skrbi zanje, ter da bodo lahko te osebe z ustrezno podporo ostale in živele v skupnosti,« je dejala predsednica mariborskega društva Sonček Lidija Šestak Zorič.

Predsednica Zveze Sonček dr. Jasna Murgel je poudarila, da želimo tudi s pomočjo takih dogodkov opozarjati na pomen Zveze Sonček kot nevladne organizacije in društev za cerebralno paralizo ter s tem ozaveščati, kako pomembno je zagotavljanje skupnostnih storitev in izvajanje programov, ki jih država bodisi sploh ne izvaja oziroma jih izvaja v obliki, ki je manj prilagojena potrebam uporabnikov. »Deinstitucionalizacija je tudi eno izmed področij, na katerem Slovenija zelo zaostaja za evropskimi standardi, kar pa se odraža na vseh področjih družbenega življenja, tj. od socialnega varstva, zdravstva, šolstva itd. Ločevanje otrok s posebnimi potrebami na področju šolstva je treba končno odpraviti. In nenazadnje, Slovenija naj se končno vpiše na zemljevid držav, ki volilno pravico zagotavljajo vsem osebam – tudi osebam z intelektualno oviranostjo.«

 

40. obletnica Društva Sonček Maribor

Mariborsko društvo je bilo tretje oziroma celo drugo v Sloveniji (leta 1977 ustanovljeno ljubljansko društvo za cerebralno paralizo namreč nekaj časa ni delovalo). V register društev je bilo vpisano od 9. decembra 1982, nastalo pa je na pobudo staršev in ob podpori zdravnikov dr. Erike Udovič Dovnik, Tarasa Poljanca, Tanje Plemenitaš, Angele Mitič, Marije Golob, Tatjane Radisavljevič, Božene Radolič, Franca Prosnika, Evgena Lutariča in Alenke Bezget. Njegov prvi predsednik je bil Taras Poljanec; od leta 2008 pa društvo vodi Lidija Šestak Zorič.

Leta 1983 sta mariborsko in gorenjsko društvo ustanovila Sonček – Zvezo društev za cerebralno paralizo Slovenije. Zveza Sonček bo tako prihodnje leto, tj. leta 2023 prav tako praznovalo 40. obletnico.

Leta 2021 je Društvo Sonček Maribor za potrebe delovanja društva in osebne asistence najelo prostore na Glavnem trgu v Mariboru. Delno smo jih obnovili in jih naredili uporabnikom dostopne. V teh prostorih je v začetku leta 2022 začel delovati dnevni center, ki ponuja različne dejavnosti po željah uporabnikov. »Naš cilj je v Mariboru vzpostaviti nov prostor, namenjen socialnemu vključevanju za uporabnike, ki si želijo novih dejavnosti oziroma nadgradnjo sedanjih storitev. Mariborčani pa bodo s tem dobili dodaten kakovosten program za ljudi s cerebralno paralizo,« pravi Lidija Šestak Zorič.

 

Krasno vreme in izjemno vzdušje v Vrtičah

Organizatorji smo »zrihtali« vreme, vi, dragi udeleženci, pa ste poskrbeli za izjemno vzdušje. Kulturni in zabavni program je povezovala komedijantka in igralka Urška Vučak Markež, za glasbo in ples pa so ves dan skrbela kulturno–umetniška društva okoliških mest in šol, člana društev Sonček Nejc Grobelšek in Danijel Rode, 6pack Čukur, glasbena skupina Four Live Band itd.

»Da se sliši naš glas in da se sploh lahko zgodijo taki dogodki, nam ne bi uspelo brez pomoči  predanih, sposobnih in srčnih ljudi. Za vso pomoč se zahvaljujem centrom Sonček v Mariboru, na Ptuju, v Vrtičah, Stanovanjski skupini Pragersko … Hvala vsem, ki ste prišli v Vrtiče, ker tudi na ta način podpirate poslanstvo in cilje Zveze Sonček. Povezani smo močnejši,« je še dejala Lidija Šestak Zorič.

 

Pustite komentar

Skip to content