T:  01 534 06 67  |  Ezveza@soncek.org  |  Kontakt
de
en
sl
Velikost besedila:  
 
 
 

Naročite se na e-novice

 

Ptuj: Odprtje novih prostorov Centra Sonček


Štajerski tednik, 19.5.2017 | avtor in foto: Dženana Kmetec

Zveza Sonček je prostore za svoje delovanje na Osojnikovi cesti 9 na Ptuju odprla leta 1999.


Takrat so imeli pet uporabnikov, za katere je bila površina prvotnih prostorov povsem zadovoljiva. Danes, ko je tistih, ki ptujski Sonček vsakodnevno obiskujejo, bistveno več, pa je bilo povečanje nujen in potreben korak. Dodatnih 76 kvadratnih metrov, ki so jih uradno namenu predali minuli teden, predstavlja za zaposlene in uporabnike, pa tudi njihove starše, izjemno veliko pridobitev.


Center Sonček, ki je svoja vrata na Ptuju odprl pred 18 leti, je takrat pod posebnimi pogoji zaposlil pet oseb, ki zaradi invalidnosti niso bile zaposljive na prostem trgu dela in so bile do takrat socialno izključene. Danes je v ptujskem Sončku vključenih štirinajst odraslih oseb z invalidnostjo, s katerimi delajo štirje zaposleni in ena javna delavka. Ravno povečanje števila uporabnikov je ključni in najpomembnejši razlog za potrebno in končno tudi realizirano širitev prostorov.

Nova pridobitev je razdeljena v dve nadstropji, sočasno se je namreč v spodnjem delu trgovskega kompleksa Drava uredila še fotokopirnica. V prvem nadstropju in medetaži je urejena trgovina, v kateri so na voljo izdelki iz Sončkovih delavnic in rabljeni predmeti. Investicijo ureditve prostorov je Zveza Sonček izvedla skupaj z investitorjem in lastnikom prostorov, podjetjem Sončna pot. Skupna površina je 90 kvadratnih metrov, od tega imajo v zgornji etaži okrog 76 in v spodnji, kjer je fotokopirnica, nekaj manj kot 20 kvadratnih metrov površine.

Da so bili dosedanji prostori lepi in svetli, a premajhni, je v svojem govoru med drugim izpostavila predsednica društva Sonček Ptuj-Ormož Nada Polajžer. Prostori so sicer se vedno lepi, a za tolikšno število ljudi so enostavno postali premajhni. Upoštevati je treba tudi dejstvo, da so nekateri uporabniki na vozičkih. Kar nekaj pa imamo vlog tudi takih, ki so zaključili šolanje in bi se želeli vključiti v skupino Sonček, zato je bilo treba stopiti v akcijo. Dela se je lotil direktor Zveze Sonček Iztok Suhadolnik, skupaj z vodjo VDC Vanjo Boletom in nekdanjim prvim predsednikom našega društva Milanom Klajnškom. Ponovno smo združili moči Zveza Sonček, društvo Sonček in donatorji, pomagali pa so nam tudi majšperški mojstri, ki se jim iskreno zahvaljujemo, je med drugim dejala Polajžerjeva.

Zraven uporabnikov, njihovih staršev in zaposlenih v ptujskem Centru Sonček so se nove pridobitve ob svečanem „odprtju veselili številni pomembni gostje, med drugim tudi Lojze Tomaževič, predsednik Zveze Sonček, Dejan Šamperl, direktor podjetja Sončna pot, in podžupan MO Ptuj Gorazd Orešek. Pester je bil tudi glasbeni del programa, za katerega je bila v največji meri zadolžena OŠ dr. Ljudevita Pivka, prireditev pa je povezovala simpatična igralka Urška Vučak.Zveza Sonček praznuje 34. rojstni dan

Zveza Sonček je neprofitna, nevladna in nepolitična nacionalna invalidska organizacija, ki deluje že od leta 1983. Nastala je z združitvijo Mariborskega in Gorenjskega društva za cerebralno paralizo. Kot prvotno starševska organizacija se je v 34 letih delovanja razvila v strokovno organizacijo, ki deluje na področju invalidskega varstva in izvaja storitve namenjene tako osebam z invalidnostjo, strokovni javnosti kot tudi staršem otrok s posebnimi potrebami in njihovim svojcem. Vanjo se združuje petnajst regijskih društev za cerebralno paralizo, Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom ter Športno društvo cerebralne paralize. Zveza Sonček se neposredno vključuje tudi v Mednarodno združenje za osebe s cerebralno paralizo ICPS in Evropsko združenje servisov za osebe z invalidnostjo EASPD.


Aktualne novice in dogodki >
2017 2018 2019
februar marec april
p t s č p s n
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke