Zdravstveno terapevtske kolonije za družine s predšolskimi otroki

Deli:

Zdravstveno terapevtske kolonije za družine s predšolskimi otroki

Zveza Sonček in regijska društva v poletnih mesecih organizirajo zdravstveno terapevtske kolonije za družine s predšolskimi otroki s cerebralno paralizo ali razvojnimi zaostanki, ki med drugim potekajo v Centru Sonček Elerji nad Ankaranom in Centru Sonček Vrtiče v Zgornji Kungoti.

V zdravstveno terapevtsko kolonijo za družine s predšolskimi otroki se lahko vključite, če je vaš otrok obravnavan v razvojni ambulanti.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije sofinancira osnovni program kolonije na podlagi pogodbe, ki jo vsako leto sklene z Zvezo Sonček; stroške programa pa sofinancirajo tudi udeleženci kolonij.

Razpis je objavljen na naši spletni strani www.soncek.org (razpisi za poletne programe) vsako leto v aprilu.

Dejavnosti za otroke in starše

 • nevrofizioterapija
 • specialnopedagoška in/ali logopedska obravnava
 • prilagojeno jahanje
 • terapija v vodi
 • varstvo in najrazličnejše aktivnosti za otroke
 • šola za starše: predavanja in delavnice, individualni pogovori, usposabljanje staršev za »koterapevtsko« delo z otrokom doma, vzgoja otrok, skrb zase, partnerski odnosi, socialno vključevanje, seznanitev z zakonodajo glede pravic, sprejemanje novo nastalih situacij …
 • prostočasne dejavnosti za starše in otroke: kopanje v bazenu, druženje na plaži, sprehodi, izleti, družabne igre, športne aktivnosti ipd.

Cilji, ki jih želimo skupaj uresničiti

 • dopolnitev zdravstvene rehabilitacije za otroke s cerebralno paralizo in razvojnimi zaostanki
 • spodbujanje otrokove samostojnosti
 • pridobivanje novih znanj, ki pomagajo ohraniti ali vzpostaviti ravnotežje in zdrave odnose v družini
 • razbremenitev staršev vsakodnevne skrbi za otroka
 • čas zase, za partnerja in za sorojence
 • medsebojno druženje staršev, izmenjava izkušenj in informacij
 • krepitev zdravja staršev in otrok z različnimi aktivnostmi v naravi
 • navezovanje trajnih prijateljstev med družinami, ki imajo podobne izzive.

Individualna obravnava otroka pri različnih terapevtih poteka zunaj običajnih terapevtskih prostorov, tako da terapevti lahko spoznajo otrokovo delovanje v družinskem okolju. Rezultat je, da starši dobijo praktične nasvete za vsakodnevno spoprijemanje z otrokovimi razvojnimi težavami.

»Staršem različne delavnice ponujajo strokovno podporo, spodbudo, sprostitev po napornem vsakdanu in medsebojno druženje. V času naših delavnic je za varstvo otrok dobro poskrbljeno, zanje skrbijo spremljevalci. Delavnice so res dobre, saj dobimo ogromno novih informacij, kako živeti s tako velikim izzivom, kot je biti starš otroka s posebnimi potrebami, kako si ob tem pomagati in skrbeti tudi sam zase, kar je najtežji del ob neskončnih terapijah za otroka in vsakdanjih skrbeh … Lepo je videti, da s svojimi skrbmi nismo sami!«

Gabrijela Mihajlovski 

»Program za otroke je bil res pester, spremljevalci in terapevti so lepo skrbeli za vse udeležence kolonije. Otroci imajo na voljo terapije, ustvarjalne delavnice, dovolj časa je tudi za igro, jahanje, plezanje. Niso pa pozabili niti na nas, starše, saj se ves dan nizajo delavnice, pogovori. Kolonija je za starše izjemno pomembna, saj nam omogoča, da se pogovarjamo z ljudmi, ki imajo podobne težave, z njimi delimo svoje izkušnje in tudi strahove, izmenjujemo si nasvete. Zame je bila kolonija zelo pozitivna izkušnja in bi jo priporočila vsakomur. V tednu sem nabrala ogromno informacij, novih znanj, navezala nova poznanstva … Zelo veliko mi pomeni tudi, da je tako lepo poskrbljeno za otroke, da so sproščeni, srečni, da uživajo v družbi drugih otrok in spremljevalcev.«

Urška

Informacije:

Andrejka Horvat, vodja zdravstveno terapevtskih kolonij

Skip to content