Navigacija po podstraneh

Kopanje

Sestavek govori o pomenu kopanja iz različnih vidikov: vidika higiene, intime, priložnosti za učenje novih veščin in vaje naučenega, igre in kreativnosti ter priložnosti za varno in dobro počutje. Vključeni so tudi materialni pogoji ter  priporočila v zvezi s tem kako lahko čas kopanja postane pomemben del dneva.  

Kopanje v kadi


Večina otrok se veseli kopanja. 
Pogoj za to je, da se ob tem počuti varno. Ko je otrok še majhen in se šele uči vzdrževati ravnotežje, se bo počutil varno, če bo kdo ob njem. Varnost lahko nudi tudi nedrseča podlaga.

Samo kopanje dojenčka ali malčka ponavadi ne predstavlja večje težave, problem se pojavi, ko otrok odrašča in postaja vse težji. Kopanje je aktivnost pri kateri je potrebno večkratno dviganje in spuščanje otroka, kar obremenjuje hrbtenico negovalca. Pred umivanjem mlajšega otroka na previjalni mizi, je najprej treba  namestiti pravilno višino mizice (približno do sredine trebuha negovalca). Malo večji otroci, v starosti med 2. in 10. letom starosti, zelo  uživajo ob kopanju v topli vodi v kopalni kadi. Pomagate si lahko z  različnimi kopalnimi sedeži, ki omogočajo podporo trupu otrokom s slabšim nadzorom trupa. Pri izbiri sedeža vam lahko svetoval delovni terapevt. 

Največja težava, s katero se negovalci srečujejo je vsekakor polaganje otroka v kad. Po 10. letu starosti pa to postane dviganje  zelo težko izvedljivo. Če le lahko, naj otrok stoji, v kad mu pomagajte v dvignjenem položaju; iz stoječega položaja naj se počasi spusti v sedečega. Za negovalca bo to veliko lažje. Preden otroka dvignete, vam bo lažje, če se otrok usede na rob kadi in ima eno nogo v kadi, drugo pa da ven. Otroku, ki lahko normalno stoji, namestite  ročaj, za katerega se lahko prime in uporabite tuš.  

Otroka, ki se približuje puberteti ter dosega višino in težo odraslega, ne moremo več dvigati v kopalno kad. To je zelo  neugodno za negovalčev hrbet, hkrati pa tudi nevarno za otroka, saj lahko negovalcu zdrsne in otroka  ob tem izpusti.  Včasih predstavlja rešitev umivanje pod tušem, sede na prilagojenem stolu.

Varnost

Najpomembnejša stvar pri kopanju je vsekakor varnost otroka. Da bo kopanje uspešno, morate otroka postaviti v položaj, kjer bodo njegove mišice v kar se da naravnem položaju. Otroku morate tudi sami vliti občutek varnosti. Na trgu obstaja kar nekaj kopalnih sedežev, ki lahko nudijo dovolj varnosti, ki jo vaš otrok potrebuje. Za podporo hrbta lahko uporabite tudi druge pripomočke (zračnico, plavalni obroč,…). Če otrok ne more sedeti, se bo morda počutil varno v napol ležečem položaju v kopalnem sedežu. Uporabite lahko tudi spužvasto zagozdo – tako za kopanje v sedečem kot napol ležečem položaju.  Pri uporabi večine izmed pripomočkov za fiksiranje položaja, je treba vzdrževati zelo nizko višino vode, toliko da jo lahko zlivate na otroka in ga tako umijete.

Ko otrok odrašča in postaja težji, lahko kupite ali najamete katerega izmed številnih različic kopalnih sedežev ter hidravličnih dvigalk, ki so na voljo pri specializiranih  prodajalcih. Nekateri starejši otroci uživajo pri kopanju v klečečem ali sedečem položaju. Poskrbite za pravilen in varen položaj. Dodate lahko še oporne ročaje in nedrseče podlage za v tuš kabino ali kad, saj s tem še dodatno prispevate k varnosti otroka med kopanjem.  In ne pozabite, majhnega otroka, tudi če nima zdravstvenih težav, ne puščajte samega v kadi ali pod tušem.

Nobenega otroka (z ali brez invalidnosti) ne smete v kadi pustiti brez nadzora.

Umivanje v postelji

Če otrok nosi mavec, je treba paziti, da koža pod mavcem ni nikoli mokra. Vedno si vse potrebno za kopanje pripravite pred samim kopanjem.

Če boste otroka umivali v postelji:

  1. Pripravite brisače, krpo za umivanje, posodo z vodo, milo, posodo za milo, pa flanelasto rjuho  za zaščito postelje. Uporabite rjuho ali večjo brisačo, da otroka med kopanjem ne bo zeblo.
  2. Najprej operite glavo, ušesa in obraz, šele nato ostale dele telesa, začenši s prsnim košem, od tam naprej na roke, trup, hrbet in noge. Genitalije mu umijte na koncu. Izpostavljene dele nato pokrijte s rjuho ali suho brisačo. 
  3. Prepričajte se, da ste odstranili vse ostanke mila in da je koža osušena. Pazite, da milo ne zaide pod mavec, kajti to lahko povzroči srbečico. Prav tako pod mavec ne nanašajte losiona ali kreme, tudi na robove mavca ne.

Kopanje kot priložnost za pridobivanje novih izkušenj

Kopanje vašega otroka je lahko in mora biti zabavno; to naj bo  poseben trenutek za vse vpletene. Ker kopanje vzame kar nekaj časa, je to lahko idealna priložnost, da storite še kaj več kot samo umijete otroka. Izkoristite čas za spodbujanje otrokove samostojnosti, urjenje motorike, govora in kognitivnih funkcij na zanimivejši in drugačen način kot v terapevtskem ali šolskem okolju.

Kopanje je lahko krasna priložnost, da na hitro opravite nekaj vaj, ki jih je  predlagal fizioterapevt. Med kopanjem se z otrokom pogovarjajte in s tem spontano urite besede in pojme kot na primer roka noter, roka ven, napolni kad, izprazni kad, drsi, voda je mokra, topla, mrzla… V starosti med letom ter letom in pol se otrok ob kopanju spontano uči poimenovanja delov telesa. 

Med kopanjem se otrok uči odnosa vzrok –posledica, pridobiva na prostorski predstavi in se navaja na različne občutke. Polnite in praznite lahko posodice, rišete s peno na ploščice in otrok sploh ne bo opazil, da ga umivate. 

Tudi čas po kopanju je lahko produktiven. Otroka pošteno zdrgnete z brisačo, kar pripomore k procesiranju informacij iz čutil in s tem k zavedanju lastnega telesa. Po tem se bo otrok učil oblačenja. Čas po kopanju pa lahko izkoristite še za preusmeritev na mirnejše večerne aktivnosti, kot so božanje hrbta, masažo, vtiranje losiona in drugo.

Za  večino otrok, ne samo tistih s cerebralno paralizo pomeni, kopanje v varni, topli kadi nekaj pomirjujočega in sproščujočega, kar je odličen uvod v spanje.  Na nekatere otroke pa ima lahko nasproten – stimulativen učinek. V tem primeru otroka ne boste kopali pred spanjem ali počitkom, ampak takrat, ko ga želite spodbuditi k aktivnosti.


Viri in dodatne informacije

Viri:

Iz sončkove knjižnjice:

Cerebral Palsy: A Complete Guide for Caregiving, Freeman Miller in Steven J. Bachrach Children with Cerebral Palsy, A Parent Guides', Elaine Geralis

Skip to content