Navigacija po podstraneh

Aleksander tehnika

Aleksander tehnika uči samoregulacije in deluje preko vzpostavljanja naravnega odnosa med glavo, vratom in hrbtenico. To je »jedro« telesa, ki podpira moč okončin. Če je glava v določenem razmerju z vratom in hrbtom, celoten psiho-fizičen organizem na njegov optimalen, naraven način.

V sodobni družbi ljudje stalno »stremijo k cilju«, ob naporu doseči cilj pa telo otrpne. Harmonično delovanje glave, vratu, hrbta in okončin je pri tem moteno. Aleksander tehnika tu deluje z inhibicijo (zadrževanjem), z zavestnim zaustavljanjem. V zaustavljanju leži možnost za rast zavesti in zaznave. Temu sledi zavestna, razumska opredelitev za delovanje proti otrpnjenju.

Izvajalci aleksander tehnike so pravzaprav učitelji. Učitelj s svojimi rokami vodi učenca k izkušnji; učiteljeve roke prenašajo na učenca informacijo o koordinirani in dobro delujoči primarni usmeritvi. Njegov tok energije in informacij se vzdolž hrbtenice uravnano aktivira, noge in roke se sprostijo v smeri njegove gibalne orientacije. Poglobljeno dihanje in občutek lahkote gibanja so običajno doživete posledice dela.


Viri in dodatne informacije

Iz sončkove knjižnjice:

Alexander Matthias F., The use of the self: Its Concious Direction in relation to Diagnosis

Functioning and the Control of Reaction, London: Victoria Gollanz, 1993 (K 456)

Alexander Technik: seminar, Toskana: s.n., 1994 (K 529)

Skip to content