Navigacija po podstraneh

Baklofenska črpalka in zdravljenje spastičnosti (intratekalna baklofenska terapija)

Kaj je baklofenska črpalka?

Baklofen je zdravilo, ki sprošča mišice. Uporablja se za sproščanje okorelosti mišic zaradi spastičnosti (napet in okorel mišični tonus).

Baklofen je v manjših količinah možno zaužiti, vendar pa se nekateri pacienti na oralno zaužitje zdravila ne odzovejo dobro ali pa se celo razvijejo nepričakovani stranski učinki.
Zaradi tega se pogosteje v organizem vsadi sistem, ki omogoča natančno in varno doziranje zdravila neposredno v živčni sistem. S tem, ko se zdravilo vbrizga direktno v hrbtenjačo, kjer je to dejansko potrebno, lahko dosežemo boljše učinke z manjšimi odmerki kot pa pri oralnem zaužitju in tako zmanjšamo tveganje za pojav možnih stranskih učinkov.

Kako črpalka deluje?

Baklofen se vbrizgava v možgansko-hrbtenjačno tekočino s pomočjo črpalke, vsajene pod kožo na trebušnem predelu; črpalka je s hrbtenjačo povezana s tankim, prožnim katetrom. Kateter je izpeljan v podkožju do hrbteničnega kanala in dovaja natančno odmerjeno količino zdravila. Delovanje črpalke se prilagodi tako, da odgovarja vsakemu  posamezniku. Torej, če otrok v različnih delih dneva potrebuje večjo dozo zdravila, je črpalko možno tako programirati. Črpalka je velika kot hokejski pak in je brez težav nameščena v trebušni votlini.  Baklofensko črpalko so vsadili otrokom že pri petih letih starosti, je pa čas vsaditve črpalke odvisen od velikosti trebušne votline, v kateri se bo črpalka nahajala.

Kakšne so koristi baklofenske črpalke?

Baklofen lahko izboljša funkcioniranje v vsakdanjih aktivnostih in olajša skrb za samega sebe (omogoča večjo samostojnost pri hranjenju in oblačenju, udobnejše sedenje in premeščanje,…). Prav tako olajša delo pomočnikom, saj je približno 94% negovalcev zadovoljnih z uporabo baklofenske črpalke.
Prednosti uporabe baklofenske črpalke pri cerebralni paralizi:

  • spodbuja izboljšanje skrbi zase in socialno funkcioniranje,
  • izboljša nadzor motorike in njeno funkcioniranje,
  • ob pravočasnem posredovanju lahko uporaba baklofena zmanjša potrebo po ortopedskem in kirurškem posegu,
  • zmanjšanje mišičnega tonusa s pomočjo baklofena lahko upočasni ali prepreči probleme s kolki in izpahe,
  • omogoči dolgoročni nadzor nad spastičnostjo.

Stranski učinki in tveganja

Stranski učinki baklofena so lahko:  hipotonija (stanje nizkega mišičnega tonusa), zaspanost, razdražen želodec, bruhanje, glavobol in vrtoglavica.

Ker se  baklofenska črpalka vstavi kirurško, je kot vsi ostali kirurški posegi, tvegan že poseg sam po sebi. Možne so infekcije, podplutbe, krvavitve, iztekanje hrbtenične tekočine, glavoboli in občutek neudobja. O vseh tveganjih  se bo zdravniška ekipa vnaprej pogovorila z vami.

Potencialna tveganja vključujejo tudi tista, povezana s samo črpalko. Na primer, cevka se lahko premakne, poči ali pokvari; lahko se celo zgodi, da del črpalke neha delovati.

Vsekakor pa baklofenska črpalka postaja vse bolj dosegljiva; vaš otrok bo pod budnim očesom izkušene zdravstvene ekipe, tako da bodo vsi stranski učinki in tveganja minimalizirana.

Za koga je baklofenska črpalka primerna?

Postopek z baklofensko črpalko ni primeren za vse osebe s cerebralno paralizo ali drugimi nevrološkimi motnjami. Ni primerno za posameznike z nizkim mišičnim tonusom, horeo (nenadzorovanimi drobnimi sunkovitimi gibi prstov na rokah in nogah) ali atetozo (nehotenimi gibi obraza, rok  in trupa). Predvsem se priporoča pri močni splošni spastičnosti.
Pred samim posegom je nujen postopek pregleda. V zadnji fazi, preden se črpalka vstavi v telo, se potencialnim pacientom vbrizga odmerek Baklofena neposredno v hrbtenjačo z lumbalno punkcijo. Postopek traja štiri ure, namen posega pa je ugotoviti, če je ta metoda vbrizganja zdravila za posameznika primerna. S tem testom bodo zdravniki ugotovili ali bo baklofenska črpalka vašemu otroku in vam koristila.

Aktivna udeležba in sodelovanje z zdravniško ekipo sta ključnega pomena za uspešnost baklofenske terapije. Zelo pomembna je udeležba na nadaljnih pregledih, namenjenih ponovni napolnitvi črpalke in ocenitvi pacientovega stanja. Časovni razmiki med posameznimi pregledi se gibljejo med nekaj tedni in nekaj meseci, odvisno od tega kakšen odmerek zdravila pacient prejema.

Predvsem pa je pomembno, da se zdravljenje z baklofenom izvaja skupaj s fizioterapijo in delovno terapijo – predvsem v prvih tednih in se nadaljuje še nekaj mesecev.

Iz česa je črpalka narejena in kako vem, kdaj je čas, da jo zamenjam?

Črpalka je narejena iz titana, kateter pa iz silikona. Obe snovi naj ne bi povzročali škodljivih ali alergičnih reakcij.

Baterija v črpalki lahko deluje več let. Med obiski pri zdravniku bo le ta preveril delovanje baterije in po potrebi načrtoval poseg za zamenjavo črpalke še preden se bo baterija izpraznila. Črpalka ima tudi vgrajen alarm, ki vas bo napotil k vašemu zdravniku še pred izpraznitvijo baterije.

V Sloveniji izvajajo terapijo z baklofenom na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča. 


Viri in dodatne informacije

Več informacij najdete na

Strokovni članki:

Krach Linda, Intrathecal baclofen and motor function in cerebral palsy, Developmental Medicine & Child Neurology, vol. 53, maj 2011

Skip to content