16. paralimpijske poletne igre TOKIO 2020: 24. avgust – 5. september 2021

Deli:

Slovenska odprava na letošnjih 16. paralimpijskih igrah lovi že jubilejno 50. kolajno

V japonski prestolnici Tokio se 24. avgusta začenjajo 16. paralimpijske igre, ki jih je odprl japonski cesar Naruhito. Olimpijski ogenj pa bo ugasnil 5. septembra. V tem času se bo odvilo 539 dogodkov v 22-ih panogah. Slovensko zastavo je na otvoritveni slovesnosti nosil paralokostrelec Dejan Fabčič, na zaključni slovesnosti pa bo nosilec zastave paraplavalec Tim Žnidaršič Svenšek.

V Tokio se bodo za medalje potegovali: paralokostrelec Dejan Fabčič, paraplavalec Tim Žnidašič Svenšek, parastrelca Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter, parakolesar Anej Doplihar, paraatlet Henrik Plank in paranamizni tenisač Luka Trtnik.

Tekmovanja se bodo začela v sredo, 25. avgusta, prvi Slovenec na paraolimpijskih prizoriščih pa bo namiznoteniški igralec Luka Trtnik, ki ga kvalifikacije čakajo prvi dan tekmovanj.

»Tokio bo drugič gostil paralimpijske igre. Lahko prispevamo k spremembam v družbi, k drugačnemu dojemanju našega športa. In če nam bo to uspelo, potem lahko rečemo, da so paralimpijske igre uspešne,«
je dejal predsednik Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC) Andrew Parson.

Maskota paralimpijski iger pa je Someity.  Njeno ime izvira iz japonske besede  someijošino, ki označuje posebno vrsto češnjevega cveta, hkrati pa je tudi fraza, ki pomeni »tako mogočen«.

Sicer pa je paralimpizem še zelo mlado gibanje, 61 let mineva od prvega uradnega tekmovanja, bilo je v Rimu 1960. Nov veter v jadra paralimpizma so bile igre v Seulu (leta 1988), ki so bile sploh prve, ki so potekale na istem prizorišču kot olimpijske igre. Paralimpijske igre v Londonu 2012. so prinesle parašportu medijsko pozornost, ki si jo zasluži, leta 2016 je bil storjen korak naprej. Tudi po zaslugi naših parašportnic in parašportnikov, ki od 1972. zbirajo kolajne!

Več na:
https://tokio2020.zsis.si in
https://tokio2020.zsis.si/paralimpijske-igre-na-rtv-slovenija

Pustite komentar

Skip to content