Posvet »Volilna pravica ni kaprica«

Posvet »Volilna pravica ni kaprica«

Slika, ki vsebuje besede besedilo, pisava, sličica, grafika

Opis je samodejno ustvarjen

Poslanci Državnega zbora so 30. januarja soglasno sprejeli novelo Zakon o volitvah v državni zbor (79 za, nihče proti), ki odpravlja omejitev aktivne in pasivne volilne pravice osebam, ki so zaradi intelektualne in psihosocialne oviranosti postavljene pod skrbništvo. Nova ureditev bo veljala že na letošnjih volitvah poslancev RS v Evropski parlament, ki bodo v nedeljo, 9. junija 2024.

Vabimo vas na pogovor o morebitnih dilemah in izzivih,
ki bo v sredo, 20. marca 2024, ob 9.30 v Hiši Evropske unije
(Dunajska cesta 20, Ljubljana).

  • 9.30–11.00 / Uvodni nagovor in vodenje posveta (Irena Vovk Terčič)

V prvem delu posveta bomo naslovili pravni vidik zagotavljanja enake volilne pravice vsem odraslim državljankam in državljanom ter strategije zagotavljanja dostopnosti volitev ljudem z oviranostmi (na primer prilagoditev gradiv v lahko branje za volivce in volivke z intelektualno oviro, starejše ). Prikazali bomo tudi primere dobrih praks iz drugih držav.

  • 11.30–13.00 / Okrogla miza

V drugem delu bomo potekala okrogla miza, na kateri se bodo predstavniki različnih strok in institucij ter ljudje z izkušnjo oviranosti pogovarjali na temo enake volilne pravice, možnosti zlorab in pomena dostopnosti volitev. Okroglo mizo bo vodila Tatjana Knapp.

Slika, ki vsebuje besede pisava, besedilo, bela, vrstica

Opis je samodejno ustvarjen

Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014–2021.

Več o projektu Volilna pravica ni kaprica, Gibanje za odpravo odvzema volilne pravice osebam z invalidnostjo na spletni strani Zveze Sonček (https://www.soncek.org/projekti/volilna-pravica-ni-kaprica-gibanje-za-odpravo-odvzema-volilne-pravice-osebam-z-invalidnostjo/), Zavoda RISA in Društva za kulturo inkluzije.

Slika, ki vsebuje besede besedilo, pisava, logotip, oblikovanje

Opis je samodejno ustvarjen
Skip to content