Tiskovna konferenca pred glasovanjem o predlogu novele Zakona o volitvah v državni zbor

Tiskovna konferenca pred glasovanjem o predlogu novele Zakona o volitvah v državni zbor

30. januarja 2024 ob 10.30 vas vabimo na tiskovno konferenco, ki bo potekala pred vhodom v Državni zbor RS, na kateri bomo podale stališča tri nevladne organizacije – Zveza Sonček, Zavod Risa in Društvo za kulturo inkluzije –, ki smo se povezale v skupnem projektu, ki se imenuje Volilna pravica ni kaprica, Gibanje za odpravo odvzema volilne pravice osebam z invalidnostjo.

Če bodo poslanci novelo ZVDZ potrdili, se bo Slovenija pridružila tistim državam EU (teh je zdaj 14!), v katerih je volilna pravica pojmovana kot človekova pravica, ki je splošno in enako priznana vsem polnoletnim osebam. 

Stališča bodo podali:

  • Iztok Suhadolnik, direktor Zveze Sonček
  • Tatjana Knapp, direktorica Zavoda Risa
  • Boštjan Kotnik, predsednik Društva za kulturo inkluzije

Ozadje:

Člani Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Državnega zbora so 17. januarja 2024 na 16. redni seje soglasno (14 za, nihče proti) potrdili predlog novele Zakona o volitvah v državni zbor (ZVDZ-E), ki ga je v proceduro vložila skupina poslank in poslancev koalicije.

Ključna rešitev predlagane novele ZVDZ-E je po besedah predsednice odbora in prvopodpisane pod predlog koalicije Tereze Novak (Gibanje Svoboda) vrniti aktivno in pasivno volilno pravico, ki državljanom omogoča voliti in biti voljen, skoraj 4.000 osebam z intelektualnimi in psihosocialnimi ovirami.

Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014–2021.

Active citizen fund Slovenija
Skip to content