Inkluzija ali iluzija?

Deli:

Zveza Sonček so.p. si v okviru projekta Korak k Sončku in programa Ena šola za vse prizadeva, da bi vsem otrokom omogočili obiskovanje šole v njihovem šolskem okolišu. Zato smo v soboto, 7. marca 2020 v Centru Sonček Šiška organizirali še tretjo izvedbo izobraževanja z naslovom »Inkluzija v izobraževalnem procesu – problem ali izziv?« Izobraževanje je namenjeno spremljevalcem, vzgojiteljem, učiteljem ter drugemu strokovnemu kadru.

Izobraževanje smo prvič razpisali 11.1.2020, zaradi izjemnega zanimanja (prejeli smo 226 prijav) pa smo izvedli dodatna termina 1.2.in 7.3.2020. Izvajalci so bili g. Marko Juhant, specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti, g. Alen Kofol, prof.spec.pedagogike, član strokovnega sveta Zveze Sonček so.p. ter mag. Mojca Vaupotič, strokovna sodelavka Zveze Sonček so.p. in nosilka projekta Korak k Sončku.

Teme, ki smo se jih dotaknili, smo strnili v štiri sklope:

  • izvajanje inkluzije preko projekta Korak k Sončku, kje smo predstavili projekt, namenjen spoznavanju drugačnosti preko različnih aktivnosti;
  • delo spremljevalcev otrok s posebnimi potrebami, s katerim želimo podpreti spremljevalce pri njihovem delu;
  • različni otroci, različno vedenje, v katerem so udeleženci na konkretnih primerih spoznali kako pristopiti in reagirati v različnih situacijah pri različnih otrocih (MAS, hiperaktivnost, gibalna oviranost, čustveno – vedenjske težave idr.);
  • med odločbo in individualnim načrtom, v katerem so se udeleženci podrobno seznanili z razlikami med odločbo in individualnim načrtom posameznega otroka s posebnimi potrebami ter dobili mnogo konkretnih odgovorov na več kot pereča vprašanja iz prakse.

»Izkazalo se je, da strokovni kader v vrtcih in šolah potrebuje podporo in konkretna navodila vodstva, da bi lahko učinkovito izpeljali inkluzijo. Nujno je potrebna tudi ureditev statusa spremljevalcev otrok s posebnimi potrebami, ki je v tem trenutku še vedno nedorečen in nedefiniran,« je dejala mag. Mojca Vaupotič.

»Vsi smo drugačni, vsak od otrok je individum. Zato je izobraževanje, polno konkretnih nasvetov in primerov, ki jih bomo lahko uporabili v praksi, več kot dobrodošlo. Veselim se jeseni in novih tem! Hvala, ker ste in nam stojite ob strani,« pa je bilo mnenje ene izmed udeleženk.

Pustite komentar

Skip to content