Ob praznovanju svetovnega dne cerebralne paralize je varuh človekovih pravic g. Peter Svetina sprejel predstavnike Zveze Sonček so.p.

Deli:

Ljubljana, 5. oktober 2020 – Varuh človekovih pravic g. Peter Svetina je na Uradu varuha človekovih pravic v Ljubljani sprejel predsednika Zveze Sonček so.p g. Lojzeta Tomaževiča, podpredsednika Zveze Sonček so.p. g. Emirja Okanoviča ter Alen Kofola, strokovnega sodelavca Zveze Sonček so.p.

Predsednik Zveze Sonček so.p. Lojze Tomaževič se je varuhu človekovih pravic g. Svetini zahvalil za sprejem ter se dotaknil treh ključnih zakonodajnih področij varovanja pravic oseb z različnimi oviranostmi, ki jih je potrebno v bodoče še posebej natančno spremljati. Področje dolgotrajne oskrbe oseb z oviranostmi, ki jih bo urejal Zakon o dolgotrajni oskrbi, področje Zakona o osebni asistenci ter zakonodaje, ki ureja volilno pravico oseb z različnimi oviranostmi. Varuhu je bilo tudi predano sporočilo, da se je medicinski model obravnave oseb s posebnimi potrebami in invalidnostmi, v Sloveniji zopet vrnil nazaj. To pa Slovenijo ne uvršča več v krog sodobnih držav, kjer se socialno-pedagoški, družbeni model obravnave teh oseb, ne samo ohranja, temveč še dodatno krepi.

Pustite komentar

Skip to content