Ozaveščanja skozi gib po metodi Feldenkrais

Deli:

Društvo za cerebralno paralizo Ljubljana vabi na lekcije ozaveščanja skozi gib po metodi Feldenkrais. Srečanja bodo potekala vsak četrtek med 17.30 in 18.30 v prostorih Centra Sonček Rožanska v Ljubljani (Rožanska ulica 2). Udeležba je brezplačna, a je število mest omejeno. Lekcije bo vodil Ivan Vodopivec, začnemo pa 10. marca 2022.

Lekcije ozaveščanja skozi gib po metodi Feldenkrais (Awareness through movement – ATM®) so primerne za vse ljudi, ki imajo željo po raziskovanju, spremembah in izboljšanju, primerne so za vse staroste supine ter za vsa telesa – zdrava in tista s težavami v gibanju.

Petdeset minut lahkotnega gibanja z usmerjeno pozornostjo zelo jasno vpliva na naše počutje in vidno spremeni našo držo, koordinacijo ter sprosti napetosti v mišicah in sklepih. To se zgodi samodejno, saj med našim raziskovanjem gibanja in gibalnih vzorcev centralni živčni sistem prepozna lažji in bolj naraven gib ter ga spontano integrira in vgradi kot nov gibalni vzorec. Ko se telo sprosti (nezavedne) mišične napetosti, omogoči skeletu, da lahkotno nosi telo in tako lahko mišice opravljajo svojo funkcijo, tj. da premikajo telo, ne pa da ga nosijo.

Lekcije spodbujajo raziskovanje gibanja na način, da s čim manjšim naporom dosežemo čim večji učinek. Zasnovane so tako, da izboljšujejo naše sposobnosti: da nemogoče spremenijo v mogoče, težko v lahko in lahko v prijetno. Samo dejanja, ki so preprosta in prijetna, bodo postala del naših navad. Gibe izvajamo počasi in s številnimi premori. Začetni gibi so običajno zelo majhni, s poudarkom na preprostosti, lahkotnosti in prijetnosti gibanja, ki nato postane kompleksnejše, obsežnejše in hitrejše. Postopoma se oblikuje zavedanje, kako pri vsakem gibu sodeluje celotno telo.  

Vljudno vabljeni na preizkušanje in okušanje, kako lahko s počasnimi gibi z majhnim obsegom sprostimo omejitve telesa in ponovno začutimo svojo gibkost in prožnost.
 
Za dodatne informacije povprašajte po telefonu 040 702-641 (Andreja Obreza) ali po e-pošti drustvocp.lj@soncek.org.

Prijaviti se je treba do 8. marca.

Pustite komentar

Skip to content