Parašportniki leta 2022

Deli:

Na Brdu pri Kranju je Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite (Zveza ŠIS – SPK) 24. januarja 2023 nagradila najboljše parašportnice in parašportnike minulega leta. Najboljši športniki leta 2022 med osebami z invalidnostjo so gluha atletinja Leja Glojnarič, gluhi teniški igralec Marino Kegl, moška reprezentanca gluhih v košarki tri na tri ter ženska ekipa v odbojki sede.

Slavnostna govornica na prireditvi je bila predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar.
»Drage parašportnice in parašportniki, verjamem, da bi morali dobiti več pozornosti in prostora v javnostih. To si zaslužite in tako bi bilo prav. Obenem pa bi bil to tudi pravi signal, da ste prepoznan in cenjen del naše navdihujoče in raznolike športne skupnosti. Kot predsednica si bom prizadevala, da bodo vaši pozivi in predlogi za izboljšanje položaja invalidov slišani in upoštevani. Skupaj bomo naredili nove korake proti enakopravni, bolj vključujoči in pravičnejši, predvsem pa solidarnejši družbi,«  je v govoru med drugim dejala predsednica države.

Leja Glojnarič je vsestranska atletinja, ki ima najraje skok v višino. V tej disciplini je lani na olimpijadi gluhih osvojila zlato medaljo, še eno pa v sedmeroboju.

Marino Kegl je že bil športnik leta pred šestimi leti. Trenutno je četrti igralec na svetovni lestvici gluhih, na zadnji olimpijadi gluhih je zasedel četrto mesto. Lani je dobil dva turnirja v konkurenci slišečih v Avstriji, osvojil je tudi mednarodni turnir gluhih v Bratislavi.

Slovenski gluhi košarkarji so bili že dvakrat drugi na olimpijadi gluhih in dvakrat tudi evropski prvaki. Lani pa se je prvič izkazala ekipa tri na tri in osvojila naslov svetovnih prvakov. V ekipi so bili Miha Zupan, Miha Jakofčič, Jan Orešnik in Jaka Markovič.

Slovenske odbojkarice sede so že dolgo del svetovne elite. V zadnjem obdobju so ekipo pomladile. Slovenke so lani osvojile drugo mesto v zlati ligi narodov, bile pa so tudi četrte na svetovnem prvenstvu kot najboljša evropska reprezentanca. Nastopile so Lena Gabršček, Suzana Ocepek, Valentina Brik, Klara Vrabič, Tija Vrhovnik, Senta Jeler, Jana Ferjan, Mira Jakin (sicer članica nadzornega sveta v Zvezi Sonček) in Marina Cencelj.

Prvi častni član Zveza ŠIS – SPK

Na prireditvi na Brdu so podeljevali tudi nagrade za dosežke v letu 2022. Prvi častni član Zveze ŠIS – SPK je postal Jože Okoren, ki je bil nekoč aktiven športnik, zdaj pa že dolgo na več področjih pomaga svojim naslednikom.

Častne listine so dobili Peter Ozmec, Ernest Jazbinšek, Emil Muri in Damijan Lazar.

Prijatelji parašporta

Priznanje prijatelji parašporta pa so letos dobili Gorazd Vecko, mag. Mojca Leskovar, Slavo Mulej in Bogdana Gale.

Bronasti, srebrni in zlati znaki

Tradicionalno pa so podelili tudi bronaste, srebrne in zlate znake za dosežke na mednarodnih tekmovanjih.

Bronaste so dobili slepi in slabovidni kegljači Marjan Žalar, Marija Fras, Jože Lampe, Mitja Osojnik in Karmen Vogrič, paraplesalci Amir Alibabić, Lara Nedeljković, Klemen Dremelj in Nastija Fijolič, pa tudi Matej Brajkovič (biljard na vozičku), parakarateistka Diandra Bekčič, moška reprezentanca v odbojki sede in dobitnika medalj na evropskih igrah mladih, plavalec Tim Žnidaršič Svenšek in teniški igralec Alen Bečirević.

Srebrne znake so prejeli parastrelec Franček Gorazd Tiršek, reprezentanca rokometašev na vozičkih in reprezentanca gluhih košarkarjev, zlata znaka (za medalje na najvišjih svetovnih tekmovanjih) pa gluhi atletinji Iris Breganski in Leja Glojnarič.

Zlate plakete

Podelili so tudi zlate plakete za invalidske organizacije za njihovo večdesetletno delovanje.

Prejemniki so Društvo laringektomiranih Slovenije, Društvo paralitikov Slovenije, Združenje multiple skleroze Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije, Društvo distrofikov, Zveza društev civilnih invalidov vojn Slovenije, Zveza delovnih invalidov Slovenije, Zveza Sožitje, Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije in Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Med podeljevalci priznaj je bila tudi Maja Bobnar, podpredsednica Zveze ŠIS-SPK, sicer pa vodja športna in obnovitvene rehabilitacije v Zvezi Sonček.

V Zvezi Sonček iskreno čestitamo vsem dobitnikom nagrad in priznaj.

Pustite komentar

Skip to content