Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob svetovnem dnevu cerebralne paralize sprejel predstavnike Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije – Sonček

Deli:

Svetovni dan cerebralne paralize, 6. oktober, je namenjen osveščanju o tej možganski okvari, in zavzemanju za takšno skupnost, ki jo bo sprejemala brez predsodkov. Predstavniki Zveze društev Sonček so Predsednika Republike seznanili s svojimi prizadevanji, da bi vsem ljudem s cerebralno paralizo zagotovili enake pravice, dostopnost in enake možnosti kot jih imajo drugi ljudje. Tema letošnjega svetovnega dne cerebralne analize je “Pusti svoj pečat” in v tem okviru se Zveza društev Sonček zavzema za vzpostavitev sistemskih rešitev, ki bi zagotavljale kakovostne programe in storitve za osebe s cerebralno paralizo.

Udeleženci so predsednika seznanili tudi s težavami pri zaposlovanju in bivanju v skupnosti odraslih oseb z invalidnostjo ter uresničevanju vseh človekovih pravic vključno z volilno pravico. Predsedniku Pahorju so na srečanju svoje poglede predstavili tudi otroci in odrasle osebe s cerebralno paralizo.
Pogovor je potekal v Tednu otroka, ki se je pričel včeraj, in ob tem so predstavniki Zveze Sonček predsednika Pahorja posebej opozorili, da področje celostne zgodnje obravnave predšolskih otrok s posebnimi potrebami zahteva več pozornosti. Predsednik republike je podprl njihova prizadevanja za vključujočo osnovnošolsko izobraževanje, ki ga izvajajo s projektom Korak k Sončku – Ena šola za vse.

Predsednik republike je Zvezi društev za cerebralno paralizo Slovenije – Sonček čestital za izjemno hitro sprejetje in dosledno izvajanje vseh preventivnih in zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe nove koranavirusne bolezni, s katerimi so učinkovito zavarovali zdravje uporabnikov in zaposlenih.

Srečanja so se udeležili:

  • Lojze Tomaževič, predsednik Zveze Sonček so.p.,
  • Lidija Šestak Zorič, podpredsednica Zveze Sonček so.p in predsednica regijskega društva Sonček – Mariborsko društvo za cerebralno paralizo,
  • David Geršak, predsednik Društva za cerebralno paralizo Ljubljana,
  • Aleks Geršak, osnovnošolec, predstavnik učencev s cerebralno paralizo,
  • Štefan Čerček, uporabnik varstveno delovnega centra in stanovalec stanovanjske skupine Zveze Sonček so.p.,
  • Ana Kopač, uporabnica varstveno delovnega centra in stanovalka stanovanjske skupine Zveze Sonček so.p.,
  • Urška Jurman, uporabnica varstveno delovnega centra in stanovalka stanovanjske skupine Zveze Sonček so.p.,
  • Helena Kos, strokovna vodja storitve vodenje, varstvo in zaposlitev pod posebnimi pogoji Zveze Sonček so.p.,
  • Iztok Suhadolnik, direktor Zveze Sonček so.p..

Predsednik Pahor z Zvezo Sonček sodeluje že od pričetka prvega mandata. Bil je tudi častni pokrovitelj slovesnosti ob 30. obletnici njihovega delovanja.

Pustite komentar

Skip to content