Svetovni dan cerebralne paralize – 6. oktober 2019

Deli:

Svetovni dan cerebralne paralize – 6. oktober 2019

»JAZ SEM TUKAJ«

Zveza Sonček so. p. je v petek, 4. in soboto, 5. oktobra, z aktivnostmi obeležila Svetovni dan cerebralne paralize. Svetovni dan cerebralne paralize je družbeno gibanje, katerega cilj je širše predstaviti to možgansko okvaro, spregovoriti o njej in se zavzemati za takšno skupnost, ki jo bo sprejemala brez predsodkov. Vizija tega gibanja je vsakomur s cerebralno paralizo zagotoviti enake pravice, dostopnost in enake možnosti kot jih imajo drugi ljudje.

To je priložnost, da opozorimo na nujnost odpravljanja razlik med vsakodnevnimi okoliščinami in realnimi zmožnostmi oseb, ki živijo s posledicami cerebralne paralize. To vizijo lahko pomaga uresničevati vsakdo od nas v svojem okolju. S skupnimi močmi lahko vplivamo tudi na globalne družbene spremembe.

Ob letošnjem Svetovnem dnevu cerebralne paralize je Zveza Sonček v petek, 4. oktobra, organizirala »Dan odprtih vrat« v vseh Centrih Sonček po Sloveniji, v soboto, 5. oktobra, pa so bili od 10. do 12. ure organizirani simbolični pohodi z zelenimi baloni po nekaterih mestih v Sloveniji  (Ljubljana, Maribor, Celje, Ptuj, Dravograd). Udeleženci so bili oblečeni tudi v zelene majice.

V okviru pohodov smo predstavili poslanico, delili letake o cerebralni paralizi in organizirali krajše kulturno zabavne nastope. V Ljubljani je na Prešernovem trgu poslanico prebral podpredsednik Zveze, Emir Okanović. Slednja vključuje naslednje smernice in izzive:

  • Osveščanje javnosti za večjo prepoznavnost cerebralne paralize in potreb ljudi s cerebralno paralizo ( v nadaljevanju CP),
  • pravice do zgodnjega odkrivanja in zgodnje obravnave (izvajanje zakona o zgodnji obravnavi v praksi) do preventivnih programov in storitev za otroke in mladostnike, odrasle in še posebej starejše osebe s CP,
  • konkretna dejanja za uresničevanje človekovih pravic – do vključujočega šolanja, zaposlovanja in bivanja, s konkretnimi akcijami in konkretnimi možnostmi za njihovo izpolnjevanje,
  • kvalitetno življenje oseb s CP – tako kot vsi drugi, po meri posameznika,
  • sodelovanje-soodločanje oseb s CP – »nič o nas brez nas!«

V nedeljo, 6. oktobra, ki je tudi uradni dan Svetovnega dneva cerebralne paralize, bomo na Zvezi Sonček nadaljevali z ozaveščanjem o cerebralni paralizi na stojnicah v nekaterih trgovskih centrih po Sloveniji in pred Info točko 65+ v centru Ljubljane.

 

 

Pustite komentar

Skip to content