Učinkovito odzivanje na vedenjske težave

Deli:

V življenju nikoli ne vemo dovolj, zato je pomembno, da se nenehno izobražujemo in pridobivamo nova znanja. Na Zvezi Sonček smo v četrtek, 27. februarja 2020 v Centru Sonček Šiška izvedli interno izobraževanje na temo učinkovitega odzivanja na vedenjske težave uporabnikov in reševanju konfliktnega vedenja.

Glavni cilj izobraževanja je bil spoznati strategije reševanja konfliktov, stile odzivanja na njih ter prepoznavanje in obvladovanje čustev. Pogovarjali smo se o vrstah konfliktov, vzrokih za njihov nastanek, stilih odzivanja na njih in priporočljivih uporabah komunikacijskih tehnik in veščin za njihovo reševanje. Predavatelja sta bila Irena Borštnar in Janez Perpar iz Društva za mediacijo in komunikacije.

»Pri konfliktih ni pomembna objektivna resnica, ker ljudje vedno gledamo subjektivno«
je dejala Irena Borštnar. Pri konfliktih se sproščata adrenalin in kortizol in predstavljajo tudi veliko obremenitev za človeško telo.

Pri sami strategiji reševanja konfliktov je pomembno, da poskušamo upoštevati naslednje smernice ravnanj:

  • ko je sogovornik razburjen, poskušamo ohraniti mirno kri,
  • odzrcalimo čustva sogovornika,
  • aktivno poslušamo,
  • skupaj iščemo rešitev.

Za doseganje boljših rezultatov pri samem reševanju konfliktov je priporočljivo upoštevati tri korake: zavedanje, razumevanje in akcija. Pri tem pomembno vlogo igrajo tako naši možgani, ki se upirajo spremembam, kot komunikacijski vzorci, ki so globoko »zasidrani« v vsakem posamezniku. Naloga možganov je namreč, da nas varujejo. Pogovarjali smo se tudi o jezi, ki je najbolj primarno čustvo. Pogosto je izražena takrat, ko ima posameznik občutek nemoči, včasih pa z jezo izražamo zahtevo po spremembi. In tu je faza zavedanja izredno pomembna.

V drugem delu smo se osredotočili na sprejemljivo oz. nesprejemljivo vedenje, pomembnosti vpliva načina odzivanja okolice na »moteče« vedenje, sočutju in empatiji ter o pomembnosti samovrednotenja posameznika.

Pustite komentar

Skip to content