Vabilo na novinarski zajtrk na temo osebne asistence

Deli:

YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa
Neubergerjeva  ulica 7
1000 Ljubljana 

Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p.    
Rožanska ulica 2
1000 Ljubljana

Vabilo na novinarski zajtrk na temo osebne asistence, ki bo v četrtek, 26.9. 2019 od 10. ure dalje v prostorih YHD, Železna cesta 14a, V. nadstropje, Ljubljana.

Spoštovani,

bliža se oktober in minilo je dovolj časa, da lahko izrazimo opažanja, pomisleke in skrbi glede usode Zakona o osebni asistenci. Opažamo, da se zakon ne razvija v pravo smer. Uporabnik večkrat ni subjekt in pogosto ni v središču pozornosti, kot je to zapisano v namenu samega zakona, ampak je zgolj reduciran na objekt različnih interesov, ki niso v skladu z njegovimi potrebami in željami ter neodvisnim življenjem. Zato smo se na YHD – Društvu za teorijo in kulturo hendikepa in na Zvezi Sonček so.p. odločili, da organiziramo srečanje z novinarji. Glavna govornika bosta direktor Zveze Sonček so.p., Iztok Suhadolnik in predsednica društva YHD in strokovna vodja programa, Elena Pečarič. Obe organizaciji sta tudi izvajalki osebne asistence.

Izpostavili bomo predvsem dva vidika in sicer:

  1. Ocenjevalno orodje, s katerim se določa število odobrenih ur, je možno subjektivno interpretirati in je torej podvrženo neenotni uporabi in celo zlorabam; odvisno od »strokovnosti, etičnosti in usposobljenosti posameznega člana komisije«. Izvajalcem je bil podeljen status brez kakršnih koli preizkusov znanja ali razumevanja samega »duha« zakona ter ciljev in temeljnega namena le-tega. Mnogi, ki so postali izvajalci, namreč sploh ne razumejo storitve osebne asistence oz. koncepta neodvisnega življenja. Osebno asistenco si poljubno interpretirajo, saj ni bilo nobenih preizkusov usposobljenosti, nobenih kriterijev in nivojev potrebnega znanja.
  2.  

  3. Enakopravna in poštena ureditev statusa družinskega pomočnika je predpogoj prenehanja izkrivljene uporabe zakona o osebni asistenci, ki sedaj omogoča zaposlovanje družinskih članov kot osebnih asistentov. Z družinskim članom kot osebnim asistentom se odrasle osebe z invalidnostjo niso nič bolj osamosvojile od svoje primarne družine, kot v času, ko so bili njihovi starši ali svojci družinski pomočniki. Konflikt interesov med zakonitim zastopnikom, izvajalcem storitve oz. osebnim asistentom je več kot očiten.

Vljudno prosimo, če nam lahko predstavniki medijev svojo prisotnost potrdite ne elektronski naslov pr@soncek.org ali na 051 614 129.

S spoštovanjem,

Iztok Suhadolnik  
Direktor Zveze Sonček so.p.
  Elena Pečarič
Predsednica in strokovna vodja programa

Pustite komentar

Skip to content