Vabilo na odprtje bivalnega objekta na Bučki

Deli:

Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije, socialno podjetje, in Društvo Sonček Dolenjske in Bele krajine, ki sta partnerja v projektu »Vzpostavitev ustreznih pogojev za aktivno udeležbo in nastanitve ranljivih skupin v procesih deinstitucionalizacije« bosta dobila v uporabo nov stanovanjski objekt za stanovanjsko skupino na Bučki v Občini Škocjan (ob glavni cesti; Bučka 32, 8276 Bučka). Zveza Sonček take objekte upravlja že več kot dvajset let v različnih krajih Slovenije, Dolenjska pa je na tem zemljevidu bolj siva lisa.

Vabimo vas na otvoritev, ki bo v torek, 15. novembra 2022 ob 13. uri.

Slavnostni govorniki na otvoritvi bodo župan Občine Škocjan Jože Kapler, sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Luka Omladič in podpredsednik Zveze Sonček  Emir Okanović.

Občina Škocjan je uspešno zaključila gradnjo Varstveno–bivalnega objekta na Bučki, ki bo omogočal šestim odraslim osebam z motnjo v duševnem in telesnem razvoju bivanje v skupnosti izven primarne družine s potrebnimi podpornimi storitvami glede na potrebe posameznika, integracijo v okolje, socialno vključenost v skupnost in procese deinstitucionalizacije za odrasle, ki so vključeni v institucionalne oblike bivanja. S tem se bo bistveno izboljšala kakovost njihovega življenja.

Po podatkih Inštituta RS za socialno varstvo (IRSSV) v Sloveniji v ustanovah živi okoli 23 tisoč ljudi, to je v povprečju 11 oseb na 1000 prebivalcev, kar nas postavlja v sam vrh EU, kjer v institucijah živi v povprečju 2,3 osebe na 1000 prebivalcev. Da bi spremenili način dojemanja drugačnih, morajo oni postati del družbe, del nas. Pomemben način, kako si prizadevati za tako družbo, je informiranje ljudi o invalidnosti in o pomenu zagotavljanja dejanske enakopravnosti oseb z invalidnostjo v družbi.Pustite komentar

Skip to content