Veliki znak Krškega je prejelo Društvo Sonček Posavje

Deli:

Mestna občina Krško je na slavnostni akademiji v počastitev občinskega praznika 7. junija 2023 podelila priznanja za ustvarjalno delo, posebne uspehe in prispevek k razvoju lokalne skupnosti. Veliki znak mestne občine Krško je prejelo Društvo Sonček Posavje, in sicer izjemno pomoč osebam s cerebralno paralizo in drugimi oblikami invalidnosti. V imenu društva je priznanje na slovesnosti prevzela predsednica društva Nataša Solomun.

 

Veliki znak mestne občine Krško prejme

  • Društvo Sonček Posavje za izjemno pomoč osebam s cerebralno paralizo in drugimi oblikami invalidnosti

Društvo Sonček Posavje kot prostovoljna, neprofitna, humanitarna in invalidska organizacija deluje v lokalnem okolju od leta 1995 s ciljem pomagati otrokom, mladostnikom in odraslim osebam s cerebralno paralizo in drugimi oblikami invalidnosti. V društvo so vključeni tako invalidi s cerebralno paralizo in drugimi oblikami invalidnosti kot tudi njihovi starši, skrbniki, sorojenci in drugi.

Osnovni namen društva Sonček Posavje je integracija oseb s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi v življenje širše družbene skupnosti. Njihova naloga je zagotavljanje enakih možnosti tem osebam, kot jih imajo drugi državljani na vseh življenjskih področjih in v vseh življenjskih obdobjih, jih pripraviti na čim bolj neodvisno in samostojno življenje ter izboljšati kakovost njihovega življenja.

Program društva obsega informiranje ljudi z enakimi in podobnimi težavami, izobraževanje, ozaveščanje širše javnosti, samopomoč, vključevanje oseb s posebnimi potrebami v normalno življenje in priprava mladostnikov na samostojno življenje.

V društvu izvajajo počitniško varstvo, različne delavnice, izlete, piknike, obdarovanja, delovno in glasbeno terapijo, terapevtsko jezdenje ter plavanje po metodi Halliwick, ki omogoča učenje plavanja vsem ljudem, še posebej osebam s posebnimi potrebami, da sodelujejo v aktivnostih v vodi, da se samostojno gibajo in da plavajo.

Društvo Sonček zelo dobro sodeluje z drugimi društvi in prostovoljci v lokalnem okolju, tudi z razvojno ambulanto, razvojnimi vrtci, šolami, mestno občino, krajevnimi skupnostmi, … Na državni ravni sodeluje v programu in-Planinec GOGO (Gibalno ovirani gore osvajajo), predstavili pa so se tudi že v Bruslju. Hvaležni so, da imajo svoj sedež v mestni občini Krško, kjer imajo posluh za ranljive skupine in lahko skupaj ustvarjajo boljšo in sprejemljivejšo družbo.

»Srečna sem, kadar vidim, da so srečni oni. To so iskreni, srčni ljudje. Od njih se lahko naučimo veliko. Zato skušam naše društvo čim bolj približati tudi otrokom in mladostnikom s konca osnovne in začetka srednje šole. S tem jim sporočamo, da ni vse samoumevno, da se lahko življenju tudi zalomi. Tako jim dajemo tudi življenjsko popotnico.

V nekatere naše programe, na primer v kolonije, vključujemo tudi zdrave sorojence nekaterih naših članov. Vse to delamo tudi zato, ker si želimo družbo, ki nas bo sprejemala. Vsak od nas je drugačen in poseben, in bolj ko bomo sprejemali drug drugega, boljši bomo kot družba.

V zadoščenje mi je, da opažam, da družba primerjavi kakšnim preteklim obdobjem že bistveno bolj sprejema invalidnost kot del nekega življenja in kot nekaj, kar spletu okoliščin lahko postane življenje vsakogar,« pravi predsednica Društva Sonček Posavje Nataša Solomun.

(Vir: Portret tedna, Dolenjski list, 8. junij 2023)

 

Pustite komentar

Skip to content