Zveza Sonček je podpisala Listino raznolikosti Slovenija

Deli:

Zveza Sonček je med letošnjimi podpisniki Listine raznolikosti Slovenija (https://www.raznolikost.eu/). Gre za mrežo različnih podjetij in organizacij, ki integrirajo vrednote raznolikosti, vključenosti in enakosti v poslovnem modelu lastne organizacije. Evropska komisija (Direktorat za pravosodje in potrošnike) Listine raznolikosti prepoznava kot enega izmed načinov preprečevanja diskriminacije na delovnem mestu ter promocije enakosti.

Dogodek Listina raznolikosti Slovenije je potekal dan pred mednarodnim dnevom človekovih pravic (10. december), častna pokroviteljica dogodka pa je bila predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič, ki je listino kot prva tudi podpisala. »Povsod in venomer je treba spodbujati enakovrednost, ki je edina pot do družbe spoštovanja različnosti, brez vsakršne oblike diskriminacije. Nič manj od tega ni in ne sme biti sprejemljivo.«

Predsednica Državnega zbora je omenila tudi pobudo Zveze Sonček v zvezi s spremembo 7. člena Zakona o volitvah v državni zbor, ki je diskriminatoren do oseb z intelektualnimi in psihosocialnimi invalidnostmi. Dejala je, da bo novela zakona zagotovo v proceduro vložena že v prihodnjem letu.  

Prva Listina raznolikosti je nastala na pobudo podjetij v Franciji leta 2004. Danes na evropski in nacionalni ravni združujejo podjetja, NVOje in javne institucije, ki prepoznavajo, sprejemajo, spoštujejo in vključujejo raznolikost kot potencial, ki pomeni orodje inovativnosti za trajne rešitve organizacij. Trenutno je nacionalne Listine raznolikosti vzpostavilo 26 evropskih držav.

Evropske Listine raznolikosti tako združujejo več kot 12.000 organizacij podpisnic in več kot 16 milijonov zaposlenih. Podpisnik v imenu organizacije, ki jo predstavlja, prostovoljno podpiše dokument, s čimer se zaveže k preprečevanju vseh oblik diskriminacije in k oblikovanju politike raznolikosti, ki promovira enake možnosti, vključenost in raznolikost, s prepoznavanjem individualnih spretnosti.

Podpisniki listine za leto 2021 in 2022 so:
A1 Slovenija, Atlantic Trade Ljubljana, BPT d.o.o., Beletrina, BRAGG Gaming, Društvo parada ponosa, Eos Ksi, GateHub, Sindikat GLOSA, HOFER Slovenija, Kadrovske storitve d.o.o. , LIGHT, enlightening business MIKRO+POLO Petrol Slovenija, Odvetniška pisarna JADEK & PENSA, Pošta Slovenije, Telekom Slovenije, TSinpo, storitveno in invalidsko podjetje, Varis Lendava, Varnost IP, Aspira, zavod za razvoj posameznika in družbe, Zveza Romov Slo, Zveza Sonček, Kreativna baza, 28.Irena Vovk Terčič

Pustite komentar

Skip to content