Navigacija po podstraneh

Bownova terapija

Bownova terapija se imenuje po njenem ustanovitelju Thomasu Bowenu. Značilnost te manualne tehnike  je, da je zelo nežna in ne boleča a hkrati zelo učinkovita metoda sproščanja mišic in njihovih ovojnic (fascij).

Bistvo terapije so Bownove poteze, ki jih terapevt izvaja na točno določenih živčno-mišičnih točkah. Z nežnimi potezami se spodbudi telesno sposobnost za samoregulacijo / samozdravljenje, saj se spodbudi delovanje parasimpatičnega živčevja (ki je močno aktivno med spanjem, takrat ko se telo regenerira). Posledica tega delovanja je, da smo med samo terapijo in po njej običajno prijetno utrujeni, sproščeni ali zaspani. Poleg tega opazimo hitro in globoko sprostitev mišic, izboljšano gibljivost sklepov ter omilitev bolečin in oteklin (zlasti v akutni fazi-npr; zvin gležnja). Z zmanjšano napetostjo v tkivih se izboljša cirkulacija tako limfnega kot krvnega obtoka, kar omogoči telesu hitrejše okrevanje (npr. po operaciji). Prav tako se zmanjša napetost na živčne ovojnice, kar lahko onemogoči poslabšanje in napredovanje živčno-mišičnih težav, kot so; mravljinčenje v okončinah, bolečine,..  

Med posameznimi potezami, so 2-5min odmori, zato da telo integrira dražljaje/poteze in se nanje odzove v tolikšni meri kot je v danem trenutku sposobno. Sicer se telo odziva na terapijo še 2-4 dni, zato jo je priporočljivo izvajati v 5-7 dnevnih intervalih. 

Bownova terapija je podporna oblika zdravljenja in je priporočljiva za vse, ki imajo težave v sklepih, kosteh, mišicah.. Primerna je za splošno telesno sprostitev, saj blagodejno vpliva na celotno telo. Izkazalo se je, da je terapija učinkovita v mnogih primerih, ko druge terapije niso.  Primerna je v vseh življenjskih obdobjih in je zaradi nežnega pristopa varna terapija.


Viri in dodatne informacije

Več informacij najdete na

Viri:

Skip to content