Navigacija po podstraneh

Suit Therapy

Gre za terapijo s pomočjo posebnih oblek (obleka Adeli, obleka Thera), ki so bile v originalu narejene posebej za potrebe ruskega vesoljskega programa za varovanje pred učinki hipokinezije pri kozmonavtih, ki so izpostavljeni dolgotrajnim breztežnostim razmeram. Obleka, opremljena z posebnimi elastičnimi vrvmi daje možnost aktivacije mišic tudi brez vpliva težnost.

Obleka deluje kot pripomoček za korekcijo nepravilnih vzorcev in obenem sili otroka ali odraslega v aktivnost. Sestavni del terapije so: suspenzijske vaje v posebni kletki, vaje za mišično moč, pajkove vaje z elastičnimi vrvmi. Ta vrsta terapije se združuje z drugimi oblikami terapij (bobath,…) in vpliva na dvig moči posameznih mišic, posledično pa vpliva na razteznost mišic, ki jim grozi skrajšanje.   

Obleka Adeli je bila od leta 1992 uporabljana v Euromed Centru na Poljskem in to za rehabilitacijo pacientov s cerebralno paralizo, možganskimi poškodbami in neuro-muskulaturnimi motnjami. Obleka Thera se v Veliki Britaniji uporablja od leta 2001 in to v Centru za fizioterapijo oseb s cerebralno paralizo.

Suit therapy v Sloveniji izvajajo:

Maribor:
Jožica Potrč
Penica pri Mariboru 42c, Pesnica
041/ 539 814

Ptuj:
Šilak Dragica s.p.
fizioterapija in svetovanje na terenu
041 340 212 & 070 999 613
dragicasilak@gmail.com


Viri in dodatne informacije

Več informacij najdete na

Iz sončkove knjižnjice:

Hulsegge Jan, Snoezelen Eine andere Welt: ein Buch für die Praxis, Marburg/Lahn: Bundesvereinigung Lebenshilfe für geistig Behinderte, Bundeszentrale, 1991 (K 166)

Skip to content