Navigacija po podstraneh

Zdravila

Čeprav obstajajo nekatera zdravila, ki zmanjšujejo mišični tonus, se otrokom in odraslim s cerebralno paralizo v glavnem ne predpisujejo. Predvsem zato, ker niso dovolj učinkovita, poleg tega pa lahko vplivajo na zmožnost učenja ter povzročajo neželene stranske učinke in kemijske spremembe v krvi. Zdravila lahko povzročijo omotico, slabost in utrujenost.

V splošnem se zdravila uporabljajo samo pri otrocih z bolečimi spazmi in močno spastičnostjo ter predstavljajo le manjši del celotne obravnave. Najpogosteje se predpiše diazepam (Valium), dantrolen (Dantrium) in baklofen (Lioresal). Valium lahko pomaga otrokom z atetozo, saj lahko zmanjša število nehotnih gibov.

V zadnjem času se pri otrocih z močno spastičnostjo, pri katerih druge metode zdravljenja niso učinkovite, uporablja baklofenska terapija. Infuzijska priprava se kirurško vstavi pod kožo v bližini hrbtenjače. Zdravilo Baklofen  se po cevki kontrolirano sprošča v spinalno tekočino in tako zmanjšuje spastičnost. Odmerek zdravila, ki se sprošča v telo, se lahko zelo natančno odmeri in ima manj stranskih učinkov kot je to pri oralnem uživanju. Več o baklofenski črpalki.


Viri in dodatne informacije

Viri:

Skip to content