Navigacija po podstraneh

Snoozelen – senzorna stimulacija

Snoozelen je ime za multisenzorno sobo, ki omogoča posamezniku sprejemanje informacij preko različnih čutil, povezanost čutnega zaznavanja in gibanja, boljše sposobnosti funkcioniranja telesa v okolju ter pridobivanje novih izkušenj.

Začetki tega terapevtskega pristopa izhajajo iz Nizozemske, kjer so ga prvotno uporabljali v ustanovah s težje prizadetimi osebami. Ker so se pozitivni učinki pokazali tudi pri ostalih obiskovalcih, je tovrstna terapija postala pomembna na pedagoškem in rehabilitacijskem področju.

Namenjena je predvsem otrokom z motnjami v kognitivnem in celostnem razvoju, otrokom po nezgodni možganski poškodbi, tistim z učnimi težavami in kroničnimi bolečinami.

Gre za vodeno terapijo, ki hkrati omogoča dinamično raziskovanje in umirjanje. V sobi, ki je posebej opremljena z različnimi tehničnimi pripomočki, posebej usposobljeni strokovni delavci spodbujajo pridobivanje elementarnih izkušenj, kot so: tipati, občutiti, okusiti, vonjati, videti in slišati, s čimer so posamezniki deležni pomembnih in pozitivnih izkušenj o svojih čutilih.


Viri in dodatne informacije

Iz sončkove knjižnjice:

Hulsegge Jan, Snoezelen Eine andere Welt: ein Buch für die Praxis, Marburg/Lahn: Bundesvereinigung Lebenshilfe für geistig Behinderte, Bundeszentrale, 1991 (K 166)

Skip to content