Navigacija po podstraneh

Ortoze, longete, opornice

Večina komplikacij, vezanih na spastičnost mišic se z fizioterapijo in delovno terapijo lahko preprečuje ali zmanjša na minimum. Terapevti se poslužujejo vaj raztezanja za izboljšanje mobilnosti in preprečevanje kontraktur ter tehnik za izboljšanje tonusa.

Poleg fizioterapevtske in delovno terapevtske obravnave obstaja v medicini nekaj načinov preprečevanja in zdravljenja problemov vezanih na mišični tonus. Na primer zdravnik lahko priporoči različne pripomočke za minimalizacijo in preprečevanje kontraktur. Kirurgi izvajajo operativne posege s ciljem popravljanja deformacij  in čim večje normalizacije mišičnega tonusa. Da bi zdravniška ekipa lahko prišla do odločitve, ki bi bila vašemu otroku v največjo korist, bo lahko otrok hospitaliziran v bolnišnico (v Sloveniji Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča – http://www.ir-rs.si), kjer bodo opravili natančno diagnostiko otrokovega gibanja.

Ortoze

Ortoze se predpisujejo 85% otrok s cerebralno paralizo kot dopolnitev terapevtskega programa. Ortoze so plastična, usnjena ali kovinska (iz lahke kovine) ortopedska pomagala, ki zagotavljajo sklepu stabilnost ali mišice pasivno raztegujejo. Ortoze se lahko uporabljajo tudi za zmanjševanje mišičnega tonusa. Najpogosteje se v ta namen uporablja plastični material, ker je enostaven za čiščenje, je relativno privlačen na pogled ter ob pritisku ohranja obliko.

Ortoze, ki se najpogosteje uporabljajo pri otrocih s cerebralno paralizo so: školjka za peto, podpora za gleženj ali ortoze za kolenčni sklep. Nosijo se obuta v čevelj; pomagajo pri stabilizaciji otrokovega stopala gležnja in spodnjega dela noge in dajejo čvrstejši kontakt stopala s podlago pri hoji in stoji. Ortoze za gleženj, v kombinaciji s fizioterapijo, pomagajo pri hoji otrokom, ki hodijo po prstih. Daljše ortoze za koleno lahko pomagajo pri zmanjševanju prekomerne fleksije (pokrčenja) kolena pri vstajanju.

Ortoza se predpiše takrat, ko je otrok zrel za stojo. Včasih se lahko predpiše tudi prej, da se obdrži ustrezen položaj sklepa. Uporaba ortoz mora biti usklajena z vajami in programom fizioterapevtske obravnave, ter z drugimi oblikami zdravljenja z mavcem in drugimi pripomočki za oporo.

Otrok lahko nosi ortozo nekaj mesec ali več let. Če vaš otrok potrebuje ortozo, vam bo zdravnik svetoval na katerega strokovnjaka (za ortotiko in protetiko), ki ob ortozo izdelal, se lahko obrnete.

Po tem, ko otrok začne uporabljati ortozo je potrebno redno preverjati morebitne odrgnine in rdečine na koži pod ortozo (na začetku preverite večkrat na dan). V obdobju rasti in povečevanja teže pri otroku s cerebralno paralizo se lahko posledice zaradi pritiska se lahko pojavijo, če otrok ne more prenesti teže vsakih petnajst do dvajset minut, s čemer razbremenijo pritisk na kožo.

Longete

Tako kot ortoze lahko tudi longete pomagajo pri vzdrževanju in izboljšanju gibljivosti sklepa, zmanjšanju tonusa in kontraktur. Da se lahko mehka tkiva kontinuirano raztezajo, se longeta menja vsakih nekaj tednov, glede na raztezanje kontraktur. Longete so lahko enodelne ali dvodelne, da jih je mogoče sneti in jih s pomočjo jermenov ponovno namestiti. Longeta se uporablja v daljšem časovnem obdobju. Lahko je izdelana iz mavca, vendar se zaradi teže, obstojnosti in enostavnejšega čiščenja za izdelavo longet pogosteje uporabljajo steklena vlakna.

Longete se pogosto uporabljajo kot del terapevtskega programa pri hoji po prstih, kolenih, ki jih vleče navznoter, pri fleksiji sklepa. Lahko se uporablja tudi postopek tako imenovanimi inhibitornimi ali dinamičnimi longetami, ki se uporabljajo za zmanjšanje tonusa.

Opornice

Opornice so narejene iz čvrste plastike. Zdravnik opornico predpiše, da bi reztegnile mišice rok oz. da bi ekstremitete obdržale v položaju, ki olajšajo gibanje oz uporabo roke. Opornice pomagajo preprečevati deformacije zaradi fleksije komolčnega sklepa ali deformacije »palca v dlani«. Opornice so lahko majhne (npr. palčna) ali velike (npr. za podporo roki z nizkim tonusom). Opornice se preprosto namestijo ali snamejo, zato se jih lahko nosi samo del dneva ali ponoči.

Vsi našteti  pripomočki so dragi in izdelani posebej za vašega otroka. V vašem interesu je, da se jih naučite pravilno uporabljati in redno vzdrževati. Dobro je označiti levo in desno. Če otrok s pripomočkom odhaja od doma, je da ga označite z imenom in telefonsko številko, v primeru da se izgubijo.


Viri in dodatne informacije

Viri:

Povezave:

Strokovni članki:

Groleger Sršen, Cikajlo, Vrečar, Gorišek, Klemen, Tomšič, Krajnik, Boltežar, Učinki ortoze za kolk, koleno, gleženj in stopalo z vzmetjo na vzorec hoje pri otroku z diparetično obliko cerebralne paralize: prikaz primera, Rehabilitacija – letn. X, št. 1 (2011) (http://ibmi.mf.uni-lj.si/rehabilitacija/vsebina/Rehabilitacija_2011_No1_p59-68.pdf)

Skip to content